Три седмици Източен Китай е под вода

Очаква се нова тропическа буря във вторник.

30.06.2013 | 12:08
Три седмици Източен Китай е под вода

Вече три седмици източен Китай е под вода. До момента над два милиона души са пострадали от проливните дъждове. Метеоролозите предупреждават за приближаването на нова, шеста за тази година, тропическа буря.

Първоначално се съобщаваше за близо 670 хиляди пострадали в провинция Чжъцзян. В последствие обаче стихията засегна още две източни провинции - Хунан и Цзянси.

На места количеството валежи достигна 367 мм. На много места се образуваха огромни свлачища, като едно от тях отне живота на двама души. Около 26 хиляди бяха евакуирани от зоната на бедствието. Улиците и пътищата се превърнаха в реки с опасни течения. Хиляди жилища са разрушени. Пострадаха около 120 хиляди хектара обработваема земя, а икономическите загуби само в провинция Чжъцзян се оценяват на 85.5милиона долара.

Проливните дъждове в източната част на Китай продължават от 7 юни, като причина за тях бе тропическата буря „Бебинка“. Сега метеоролозите предупреждават за наближаващата новата тропическа буря „Румбия“. Очаква се в понеделник вечер или най-късно във вторник тя да удари бреговете на югоизточната провинция Гундонг. Властите са в готовност да евакуират хората. Издадена и заповед рибарските лодки да се приберат на пристанището.