Арестуваха екип на CNN, отразявал протестите за убития тъмнокож в Минеаполис

Протестите и сблъсъците в Съединените щати се разрастват и обхванаха още градове

29.05.2020 | 18:06 Редактор: Александра Иванова

Протестите и сблъсъците в Съединените щати се разрастват и обхванаха още градове. В Минеаполис и Сейнт Пол е обявено извънредно положение. Там е изпратена и националната гвардия. А екип на американската телевизия Си Ен Ен беше арестуван, докато отразява напрежението. До него се стигна, след като полицай уби невъоръжен тъмнокож мъж по време на арест.

Гневът на протестиращите, породен от жестокото убийство на 46-годишния Джордж Флойд, придоби застрашителни размери. През последните дни сгради в Минеаполис бяха изгорени до основи, а други разграбени от протестиращите. 

Недоволните граждани се събраха и пред полицейското управление, намиращо се близо до мястото, където афроамериканецът беше задържан от органите на реда и задушен до смърт. В опит да ги разпръснат полицаите изстреляха сълзотворен газ и гумени куршуми. Кордонът им обаче не издържа на натиска на протестиращите. Унформените бяха принудени да се оттеглят, а участъкът беше подпален. 

В серия от публикации в Twitter, президентът Тръмп обвини кмета на Минеаполис за ситуацията, като заяви, че до нея се е стигнало заради липсата на лидерство. Държавният глава отправи и остри коментари по адрес на протестиращите. 

"Тези бандити опозоряват паметта на Джордж Флойд и аз няма да допусна това", категоричен бе Тръмп. 

Малко след публикациите на президента Тръмп губернаторът на щата Минесота - Тим Валс, обяви извънредно положение в Минеаполис и близкия Сейнт Пол. По искане на местните власти там са изпратени и подкрепления от Националната гвардия на Съединените щати.

В Минеаполис органите на реда влязоха в сблъсък не само с протестиращите, но и с екип на Си Ен Ен. Журналистът Омар Джимнез беше арестуван, докато предава на живо за ситуацията в града. Той се легитимира пред щатската полиция, която първоначално не предприема никакви действия. Минути по-късно репортерът е отведен без ясно обяснение защо изобщо е задържан. По-късно той беше освободен, а губернаторът Тим Валс се извини за поведението на органите на реда. 

Джордж Флойд беше убит в понеделник по време на арест. В задържането участват 4 бели полицаи, въпреки че той не е въоръжен и не се съпротивлява. Единият натиска врата на афроамериканеца с коляното си, докато той не издъхва. Преди да почине Флойд многократно казва, че не може да диша и се моли да бъде пуснат. Семейството му настоява полицаите да се изправят пред закона и да им бъдат повдигнати обвинения в убийство. А протести заради смъртта му се провеждат из цялата страната, включително в Ню Йорк и Калифорния.

Вижте повече във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


6
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
5
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Какво като е журналист - не може да бъде арестуван ли? Сигнализирай за неуместен коментар
4
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
3
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
И после кажи, че в САЩ имало свобода на словото ... Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Ами така се прави, а не ккато тука разни мамини дрогирани синчета безнаказано трепят хора. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Расизъм винаги ще има за съжаление. Сигнализирай за неуместен коментар