Орбан: Планът на ЕС за спасяването на икономиката е извратен

Според него тази система ще предложи повече средства за богатите, отколкото за бедните

29.05.2020 | 16:42 Редактор: Ивет Арабова
Орбан: Планът на ЕС за спасяването на икономиката е извратен

Планът на Европейския съюз за спасителен пакет от 750 милиарда евро е “абсурден и извратен”, заяви унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от Bloomberg.

“Новата система за преразпределение на средствата, която ни беше представена, съдържа абсурдни и извратени решения”, коментира Орбан в петък. “Тя ще гарантира повече средства за богатите, отколкото за бедните. Тогава какъв е смисълът ѝ”, попита унгарският премиер.

Според него плановете на ЕС за съвместно издаване на облигации за подкрепа на икономическото възстановяване са “червен предупредителен сигнал” за унгарските данъкоплатци, които ще трябва да плащат дълга, ако друга страна на блока не успее.

"Не отхвърлям това тотално, въпреки че инстинктът ми го казва“, посочи Орбан. "Ние трябва да оценим ситуацията хладнокръвно и спокойно, тъй като това може да определи бъдещето на Унгария за десетилетия напред“, добави той.

Европейската комисия предложи мащабен пакет от стимули за 750 млрд. евро, който да помогне на икономиките в региона да се справят с тежките последствия от коронавируса по-рано тази седмица, пише Bloombergtv.bg.

500 млрд. евро от целия пакет ще бъдат предоставени под формата на грантове на страните членки на Европейския съюз, а останалите 250 млрд. евро ще са достъпни като заеми, обясни Фон дер Лайен. Икономиките на всички страни от ЕС понесоха тежки щети от коронавирусната пандемия, но няколко южни държави имаха големи дългове още преди кризата.

Снимка: Bloomberg/Krisztian Bocsi

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК