Обама: Мандела е пример за силата на принципите

Джейкъб Зума: Обама и Мандела са обвързани от историята като първите чернокожи президенти на своите страни.

29.06.2013 | 20:20
Обама: Мандела е пример за силата на принципите

Американският президент Барак Обама изрази безпокойство от събитията в Египет по време на престоя си в южноафриканската столица Претория. Обама пристигна в Южна Африка, а страната продължава да се моли за здравето на бившия си президент. Нелсън Мандела. Лидерът на САЩ описа Мандела като вдъхновение за целия свят.

„Мандела е пример за силата на принципите, за това хората да се изправят за това, което е правилно“, каза той.

По време на престоя си Обама ще посети остров Робен, където Мандела прекарва 18 години като политически затворник. Здравословното състояние на 94-годишния Мандела е критично. Той беше приет в болница в началото на юни.

„И двамата сте преносители на мечтите на милиони хора в Африка и в диаспората, които са били потискани“, каза настоящият президент на ЮАР Джейкъб Зума. По думите му Обама и Мандела са обвързани от историята като първите чернокожи президенти на своите страни.

Той призова за повече американски инвестиции в Южна Африка и заяви, че посещението на Обама идва в подходящ момент, за да се възползва от разрастващия се пазар в страната. Южноафриканците приветстват присъствието на лидерът на САЩ, но са разочаровани, че пренебрегва африканския континент във външната си политика.

Единственото му посещение по тези места, в качеството си на президент, беше за един ден в Гана през първия мандат.

Американският президент Барак Обама изрази безпокойство от събитят в Египет. Той стори това по време на престоя си в южноафриканската столица Претория. По време на реч съвместно с президента на страната Джейкъб Зума, Обама описа бившия южноафрикански лидер Нелсън Мандела като вдъхновение за целия свят. По време на престоя си Обама ще посети остров Робен, където Мандела прекарва 18 години като политически затворник, както и ще разговаря с неговото семейство. Среща със самия Мандела не се предвижда, заради здравословното му състояние.
Барак Обама пристигна в Южна Африка докато страната продължава да се моли за здравето на бившия си президент.  94-годишният Мандела все още е в критично състояние след приема си в началото на юни в болница.
„Мандела е пример за силата на принципите, за това хората да се изправят за това, което е правилно“ – заяви Обама по време на срещата си с Джейкъб Зума в Претория. От своя страна настоящият държавен глава на Южна Африка изтъкна, че и Обама, и Мандела са обвързани от историята като първите чернокожи президенти на своите страни. „И двамата сте преносители на мечтите на милиони хора в Африка и в диаспората, които са били потискани“ – добави Зума. Той призова за повече американски инвестиции в Южна Африка и заяви, че посещението на Обама идва в подходящ момент, за да се възползва от разрастващия се пазар на страната. Макар южноафриканците да приветстват присъствието на Обама, те са и разочаровани, че пренебрегва африканския континент във външната си политика. Единственото му посещение по тези места в качеството му на президент беше за един ден в Гана в началото на първия мандат.