ЕС намаля таксите за роуминг в обюността от 1 юли

Намалението за изходящи обаждания ще е със 17%.

29.06.2013 | 11:47
ЕС намаля таксите за роуминг в обюността от 1 юли

Роумингът в ЕС поевтинява отново от понеделник. На фона на всеобщата икономическа криза, заради която цените на почти всички стоки растат, услугата, която свързва хората в общността продължава да понижава своята стойност.
Всяка година юли месец се намалят цените все повече и повече заради регламенти, които ЕК приема.

Пределните цени за абонатите на всички телекоми ще са 24 цента на минута без ДДС, което е спад със 17% от досегашните цени за изходящи обаждания, а седем цента на минута без ДДС - за входящите обаждания. Изпращането на текстови съобщения ще бъде с 11% по-евтино.

При българските мобилни оператори тарифите за роуминг са различни при всяка компания и за всеки абонаментен план, но не по-високи от пределно фиксираните от еврокомисията.

В резултат използването на карти, гледането на видеоклипове, проверката на електронни писма и използването на социалните мрежи при пътуване в рамките на ЕС услугите ще станат по-достъпни.

Оптимистично ЕС обмисля да премахне таксите за роуминг.

„Общността трябва да се грижи за потребностите на хората. Най-новото намаляване на цените спестява пари за лятото и е важна стъпка към премахването на таксите за роуминг завинаги. Това е от полза както за потребителите, така и за компаниите, тъй като освобождава пазара от пречки и стимулира растежа му“, заяви Нели Крус, заместник-председател на ЕК и комисар по дигиталните въпроси.