Съдебен лекар за Ковид-19: Живейте си живота, стига страх и паника

Клаус Пюшел е провел над 200 аутопсии на хора, починали след зараза с коронавирус

29.05.2020 | 12:31 Редактор: Юлия Христова
Съдебен лекар за Ковид-19: Живейте си живота, стига страх и паника

Хамбургският съдебен лекар Клаус Пюшел, който е провел над 200 аутопсии на хора, починали след зараза с новия коронавирус, остро критикува обществения дебат в Германия за разразилата се пандемия.

"Следейки статистиката за жертвите, хората си мислят: "Ужас, вирус-убиец! Аз съм следващият". Ние, като общество, в такава степен сме се вторачили в жертвите, че всички са обзети от страх и паника", казва експертът пред германския "Ди Цайт", цитиран от DW.

"Стига само лоши новини"

Пюшел, който ръководи Института за съдебна медицина към Университетската клиника в Хамбург, е особено притеснен от отношението към възрастните.

"Старите хора имат нужда от близките си. Имат нужда те да са до тях, до леглото им. Особено когато са тежко болни", казва медикът, но същевременно подчертава, че, според него, закрилата на възрастните не бива да се поставя над потребностите на всички останали.

"Още повече, че от медицинска гледна точка е просто невъзможно да искаме да спасим всички", казва лекарят. На базата на проведените от него над 200 аутопсии на жертви на коронавируса Пюшел твърди, че всички те, без изключение, са имали тежки предишни заболявания.

Медикът съветва в дебата за епидемията да се обръща повече внимание на положителните новини: "Да, когато този вирус проникне в дом за възрастни и болни хора, винаги се стига до жертви - това е факт. Факт е обаче също така, че повечето все пак оцеляват. Затова ми се иска да чуваме не само лошите неща".

"Живейте си живота"

Пюшел, който сам е на 68 години, пледира за повече лична свобода в преценката на риска.

"Най-рационално би било да подредим тази пандемия до останалите опасности и болести, с които живеем. В рамките на работата ми постоянно виждам хора, които съвсем съзнателно са избрали да живеят рисковано. Това е техен избор - да живеят както искат, стига, естествено, да не застрашават останалите. Затова казвам: Живейте си живота, докато го имате."

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


6
2 rate up comment rate down comment 4
Христо
преди 3 години
До 1 - "Ако ти е писано да се удавиш- няма да те обесят "Да де, ама като не можеш да плуваш, не се набиваш нарочно в дълбокото, нали? Не си казваш "Ааа, на мен една *** ми каза, че ми е писано да умра от рак (освен ако не и дам 50 лв. да развали магията), та мога да си влизам надълбоко, въпреки, че не мога да плувам..". Пазиш се да не се удавиш, нали? Та и сега е така - повечко предпазливост не е излишна. Това е! Сигнализирай за неуместен коментар
5
9 rate up comment rate down comment 6
доц. Мангъров
преди 3 години
До N2. Виждам, че си се наакал от страх. Стой си в мазата и се увий с памперс отзад и на кратуната. Бразилия е 210 млн. и на ден умират много повече души. Сега е на мода коронарката и всичко се преписва на нея. Сигнализирай за неуместен коментар
4
9 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Прав е човека - стига паника и страх! Сигнализирай за неуместен коментар
3
3 rate up comment rate down comment 7
анонимен
преди 3 години
Те и в Бразилия си живееха живота, а сега по 1000 умрели на ден. Я по отговорно да се изказват подобни на този. Сигнализирай за неуместен коментар
2
4 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Е то аз не съм спирал да си живея живота. И за момент не съм се уплашил или променил начина си на живот. Сигнализирай за неуместен коментар
1
9 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Ако ти е писано да се удавиш- няма да те обесят Сигнализирай за неуместен коментар