Външно на Русия: Действията на САЩ стават все по-опасни и непредсказуеми

Натискът върху Иран разкрил неспособността на САЩ ефективно да решават сложни проблеми

29.05.2020 | 00:30 Редактор: Искра Ангелова
Външно на Русия: Действията на САЩ стават все по-опасни и непредсказуеми

Русия осъди Съединените щати за прекратяване на отказа от санкции за страните, които остават в ядрената сделка с Иран, и за това, че се оттегли от ключовия военен договор "Открито небе" с Москва.

"Действията на Вашингтон стават все по-опасни и непредсказуеми", заяви говорителят на външното министерство Мария Захарова пред репортери, цитирана от АФП.

Премахването на американските изключения от санкции върху иранските ядрени съоръжения ще забави, но няма да спре изпълнението на проектите за тяхното препрофилиране, заяви още официалният представител на руското външно министерство, информира БГНЕС.

"От нас зависи да оценим тези нови стъпки от страна на Съединените щати и тяхната вреда. От практическа гледна точка отмяната може да забави, но не и да спре изпълнението на онези важни проекти за преконфигурация, които са в основата на споразуменията от 2015 г.", цитира думите й ТАСС.

Според Захарова натискът върху Иран разкрива неспособността на САЩ ефективно да решават сложни проблеми. Подобни действия, каза тя, слагат край на твърденията на Вашингтон за лидерство, "дори вътре в западната общност от хора с единомислие".

"Страните, участващи в СВПД, продължават да поддържат контакт на всички нива и ще продължат да се занимават с всички въпроси, свързани с осигуряването на устойчиво и всестранно прилагане на споразумението и съответната резолюция на Съвета за сигурност на ООН", подчерта дипломатът.

По-рано специалният представител на президента на Русия за Афганистан Замир Кабулов каза, че решението на Вашингтон да премахне временните изключения от санкциите върху проекти в Иран, свързани със Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД), е "порочна практика".

"Нека ги отменят", каза Кабулов. "Ние изграждаме атомната електроцентрала "Бушер" в Иран въз основа на двустранни споразумения и съгласно международното право, така че не се интересуваме от вътрешното законодателство на която и да е трета страна."

Американският държавен секретар Майк Помпейо заяви в сряда, че Вашингтон е решил да прекрати временните изключения от режима на санкции, които позволяват на Техеран да получава помощ от страните, участващи в СВПД. 

Същевременно САЩ ще удължат с още 90 дни освобождаването от санкции във връзка с атомната електроцентрала "Бушер". Кристофър Форд, помощник на държавния секретар по въпросите на международната сигурност, заяви, че изключенията от режима на санкции срещу Иран не се прилагат за новите ядрени единици.

"Росатом" реализира проект в Иран за изграждане на втората фаза на АЕЦ "Бушер" (втори и трети енергоблокове) с обща мощност от 2 100 МВт. През май миналата година държавната корпорация започна да подготвя площадката за изливане на бетон за втория енергоблок. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Точно
преди 3 години
Като вашите, кога ще признаетв че сте комбина Сигнализирай за неуместен коментар