Комари, пренасящи опасни вируси, тормозят Ибиса

Властите призоваха собствениците на басейни да пуснат системи за почистване по-бързо

29.05.2020 | 23:31 Редактор: Искра Ангелова
Комари, пренасящи опасни вируси, тормозят Ибиса

Властите на остров Ибиса се оплакват от инвазия на така наречените тигрови комари от вида Aedes albopictus, както и на обикновени комари, гласи прессъобщение на местните власти.

Призовават се жителите да работят заедно, "за да се избавят от настоящото нашествие на тигрови и обикновени комари, от които страдат многобройни зони на острова", се казва в документа. Властите на Ибиса обърнаха внимание на факта, че размножаването на комари се извършва в басейни, които тази година може би не са били почистени правилно поради карантинните мерки, въведени за сдържане на новия коронавирус, информира БГНЕС.

В резултат на това популацията от комари на острова сега е четири пъти по-голяма, отколкото в предишни години. В тази връзка властите призоваха собствениците на басейни да пуснат системи за почистване възможно най-скоро.

Тигровият комар, наречен така заради цвета, типичен за истински хищник – редуването на светли и тъмни ивици по тялото и крайниците – е носител на такива опасни вирусни инфекции като Денга и Зика. Този вид комар идва от тропическите и субтропичните райони на Югоизточна Азия. Напоследък колониите му започнаха да се появяват в по-умерени региони на планетата, включително в Европа.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК