Язидите - жените, изнасилени и поробени от ИДИЛ

Робството заема централно място в структурата на джихадистите

01.06.2020 | 11:57 Редактор: Искра Ангелова
Язидите - жените, изнасилени и поробени от ИДИЛ

Ясно беше кой управлява, когато видиш сватбената зала в Мосул, превърната в дом на робини, където десетки жени и момичета от малнцинството на язидите са се сгушили на пода, отвлечени от бойците на "Ислямска държава". Той ги бие при най-малкия знак за съпротива, а преди години отвлича 14-годишно момиче, което избира за себе си.

Хаджи Абдулах - религиозен съдия и ключова фигура за жените, превърнати в робини на ИДИЛ. По-късно той става заместник на лидера на терористичната организация Абу Бакр ал Багдади, а САЩ дават награда 5 милиона долара за главата му.

Комисията по международно право събира доказателства, преследвайки фигури от ДАЕШ, за нарушаване на човешки права и геноцид, а сред издирваните е именно Хаджи Абдула.

Изпълнителният директор и основател на Центърa за Израел и еврейските въпроси (CIJA) - Бил Уайли, сподели, че бойците не са имали за цел просто да поробват и изнасилват жените от малцинството на язидите. 

"Планът е по-дълбок. Те целят да изкоренят групата на язидите, като се уверят, че няма повече деца, родени от това малцинство", каза още той.

Yazidi

Разследващите, които споделиха част от своите открития с AP, признават, че чрез документи на "Ислямска държава" и интервюта на оцелели и бойци на организацията са идентифицирали 49 фигури от ДАЕШ, които са създали и управлявали търговията с робини, и са "собственици" на  близо 170 робини.

"Асошиейтед Прес" интервюира бивши робини, хора, които са успели да избягат и бойци, хвърлени в затвора. Така медията успява да изгради ясна картина, че робството заема централно място в структурата на джихадистите.

Групата има системата за робините, агенции за сигурност, както и ислямски съдилища, които контролират всичко.

Целта на CIJA е да заведе дела, за които заподозрените да могат да бъдат преследвани за престъпления срещу човечеството или геноцид, а не само за обвинения в подкрепа или членство в терористична група.

Едно от делата беше миналия месец в Германия. Тогава иракчанин се изправи пред съда за това, че е поробил жена язидка, както и нейната 5-годишна дъщеря, окована във вериги и оставена да умре от жажда.

Американските следователи твърдят, че са събрали изключително много доказателства от Ирак, включително 2 милиона записи на телефонни обаждания, които могат да засилят делата срещу извършителите на престъпления срещу язидите.

"Ислямска държава" започна атаката си в сърцето на общността язидите в подножието на планината Синджар през август 2014 г. Бойците убиха стотици и отвлякоха 6,417, а повече от половината от тях жени и момичета. А за мъжете, които също бяха пленени, се твърди, че голяма част от тях са убити. 

Първоначално жените и децата бяха раздадени като подаръци на бойците, участвали в настъплението. Много бойци показали документи от Хаджи Абдула, потвърждаващи участието им. Останалите жени бяха разпределени в райони, контролирани от "Ислямска държава". Групата управлявала пазари на робини в Мосул, Ракка и други градове. На пазара в сирийския град Палмира жените вървят по пътека, а членовете на ИДИЛ наддават за тях. Други разпределят жените чрез лотария.

Women

Военният съвет "Диван ал Джунд" записва бойци, които притежават робини. За известно време "Ислямска държава" плаща на бойците стипендия от около 50 долара за робиня и 35 долара за дете. Управлението обаче се оказа трудно. Робините били препродадени за лична печалба. А някои членове на ДАЕШ направили десетки хиляди долари за откуп на пленници, които бяха върнати при семействата си.

Служители на джихадистката организация се опитаха да забранят разделянето на жените от децата им и публикуването на снимки на жени в социалните мрежи. Те постановиха, че продажбите на робините трябва да бъдат регистрирани в Ислямския съд.

Лейла Талу, която е била собственост на 8 мъже, прекарва 2 години и половина в плен. Тя сподели, че "Ислямска държава" постоянно пренебрегва правилата.

"Обясняваха, че всичко е допустимо. Казваха, че е ислямски закон. Изнасилваха жени, дори млади момичета", каза още тя.

Тя, съпругът й, малкият им син и новородената им дъщеря са отвлечени през 2014., а Талу и половинката й са принудени да приемат исляма, което уж трябвало да ги пощади от поробване или убийство. Но и това не значи нищо за бойците.

В крайна сметка - мъжете, които приели исляма, също са били избити, а Талу и другите жени - хвърлени на пазара за робини.

Един от собствениците й, иракски хирург, я преоблича и й слага грим, за да може саудитски мъже да я инспектират. Член на полицията от "Ислямска държава" я купил за близо 6 000 долара.

"Беше като модно ревю. Ние се разхождахме нагоре, надолу в стая, пълна с мъже, които ни наблюдаваха", допълни Талу.

Но все пак Талу успява да избяга заедно с децата си, като платила на контрабандист.

Около 3500 робини бяха освободени от оковите на "Ислямска държава" през последните години, повечето откупени от техните семейства. Но повече от 2900 язиди са в плен, включително около 1300 жени и деца.

Снимки: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години