Любопитен разказ за това как Словения пребори Ковид-19

Очакванията са държавата да загуби 830 млн. евро приходи от туризма

28.05.2020 | 16:24 Редактор: Ивет Арабова

Преди повече от 10 дни Словения обяви край на епидемията от коронавирус. Решението на властите в Любляна дойде, след като в продължение на седмици не бяха отчитани нови случаи. Заразените тогава бяха около 1 500, а момента са само няколко души. 

Ани Милчева живее в четвъртия по големина град Кран и споделя, че мерките са били взети рано. Страната обяви извънредно положение oще на 12 март. 

"Всичко се случи доста плавно и самото правителство не внесе този смут. Бяха затворени всички търговски центрове, с изключение на хранителните магазини и аптеките", разказва тя.

Словенците са показали завидна дисциплина.

"По време на карантината правилото да не се струпват повече от 5 човека се следеше стриктно и съответно имаше глоби за неспазването му. Между 300 и 500 евро", споделя Ани.

Вилияна Ваклинова, която в момента учи в 12-и клас в Любляна, разказва, че и сега важат някои мерки. "Въпреки отмяната на извънредното положение и сега в затворени пространства е задължително носенето на защитни маски", добави Вилияна.

В парламента приеха, че всеки по време на епидемията, работи от своето работно място, а не от вкъщи, ще получава по 200 евро към своята заплата. Словенското правителство отпусна 2 милиарда за възстановяване на икономиката. Туристическият сектор, който е сред основните пера в икономиката на страната, също ще получи финансова помощ. 

Въпреки помощта от държавата, очакванията са Словения да загуби 830 милиона евро приходи от туризма, който осигурява над 10% от брутния ѝ вътрешен продукт. Към момента в сила остава и 14-дневната карантина за влизане в страната

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Не виждам нещо кой знае колко по-различно, че чак да е любопитно, *** карай. Сигнализирай за неуместен коментар