Отново напрегната обстановка в Истанбул (видео)

Протестът в столицата този път беше провокиран от нови над 20-ареста на демонстранти.

23.06.2013 | 14:23
Отново напрегната обстановка в Истанбул (видео)

Още една напрегната нощ в Истанбул. Полицията за пореден път използва сълзовтвроен газ и водни струи, буквално за да прочисти площад Таксим от събралите се хиляди протестиращи. Това са първите сблъсъци след близо седмица затишие в Турция.

Множеството протестиращи се събраха, за да почетат паметта на четирите жертви на протестите през последния месец. Полицията разреши на демонстрантите да оставят карамфили в парка „Гези”. Малко след това обаче органите на реда предупредиха насъбралите се да се разотидат, като според местната телевизия NTV им е даден срок от 20 минути.

Хората не са се съобразили с този срок и така се стигнало да сблъсъци. Напрежението продължи до късните часове. Подобна беше ситуацията и в столицата Анкара. Протестиращите изградиха барикади на булевард „Дикмен” и се опитаха да затворят движението. Полицията използва сълзотворен газ срещу стотици демонстранти, които скандираха анти-правителствени лозунги.

Протестът в столицата този път беше провокиран от нови над 20-ареста на демонстранти, задържани за организирането на протестите през последните 3 седмици. Според турската информационна агенция Доган общият брой на арестуваните е 55 души. В петък 26 от тях се явиха пред съда, съпроводени от стотици хора, дошли да ги подкрепят. Солидарност със случващото се в страната изразиха и десетки хиляди турци в германския град Кьолн.