Русеф осъди насилието на протестите в Бразилия (видео)

Президентът обещава нови социални програми.

22.06.2013 | 10:00
Русеф осъди насилието на протестите в Бразилия (видео)

Бразилският президент Дилма Русеф обеща днес нови социални програми, но заяви също, че ще запази обществения ред и собственост и осъди актовете на насилие и вандалщина, помрачили най-големите протести в Бразилия от 20 години, предадоха осведомителните агенции.

В телевизионно обръщение Русеф отново подчерта, че правителството й е за социални промени и каза, че неин дълг е да се вслушва в гласовете на улицата и да води диалог с всички страни.

Бразилската лидерка каза, че правителството знае, че има много неща, които "могат да се направят по-бързо и по-добре". Тя посочи, че Бразилия "е водила трудна борба, за да стане демократична страна", но изтъкна, че тя не може да толерира насилието, което упражнява едно малцинство от протестиращите.

Русеф, която някога е била член на марксистка организации, борила се срещу военния режим от 1964-1985 г ., лежала е три години в затвора и е била измъчвана от хунтата, имаше предвид  жертвите, които нейното поколение е направило, за да освободи страната от диктатурата. Трябва да вдъхнем нов живот на политическата ни система, да я направим по-прозрачна, каза тя.

Един милион антиправителствени демонстранти излязоха преди един ден по улиците на много бразилски градове, недоволствайки срещу широк спектър от проблеми - от лошите обществени услуги до милиардите долари, които страната се готви да похарчи за Световната купа по футбол догодина и олимпиадата през 2016 г., отбелязва Асошиейтед прес.

Дилма Русеф обеща редица нови социални програми, обеща национален план за подобряване на обществения транспорт в градовете, каза, че ще насочи доходите от продажбите на петрол за нуждите на образователната система и ще покани от чужбина хиляди лекари, които да работят в безплатното държавно здравеопазване, предаде ИТАР-ТАСС.

Тя заяви, че разходите за големите спортни събития няма да засегнат бюджетните програми за здравеопазване и образование и призова сънародниците си да посрещнат радушно спортистите и гостите на футболните турнири на
ФИФА.