Еврогрупата решава днес за рекапитализирането на банки в еврозоната (видео)

Кипър настоява за промени в условията за спасителната програма.

20.06.2013 | 14:38
Еврогрупата решава днес за рекапитализирането на банки в еврозоната (видео)

Еврогрупата ще дискутира днес правилата, по които Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) ще може директно да рекапитализира банки в еврозоната, съобщи Reuters.

Основните държави, които трескаво очакват решенията, са Гърция и Кипър. Въпреки това повечето експерти са на мнение, че вероятността финансовите министри да направят отстъпки, свързани с промените в условията на спасителната програма за Кипър, остава малка.

Обсъжда се възможността ЕСМ да може директно да рекапитализира банки, които изпитват затруднения, без средствата да бъдат считани за част от държавния им дълг. Такъв инструмент би могъл да стартира през есента на 2014 г., когато мониторинговият механизъм на европейските банки ще заработи с пълен обхват под контрола на ЕЦБ и всички формалности по банковия съюз ще бъдат гласувани.

За Кипър и Гърция е важно да стане ясно дали такъв механизъм ще може да се прилага със задна дата – за страните, които вече са започнали програма за рекапитализация на банките си. Индикациите от ЕК показват, че това е малко вероятно, тъй като подобно решение би означавало ликвидиране на 50 млрд. евро от гръцкия дълг.

Не се очакват големи отстъпки, свързани с исканите от президента на Кипър Никос Анастасиадис промени в условията на спасителната програма. В писмото Анастасиадис се оплаква, че капиталовият контрол, който все още е в сила като част от сделката за финансовата спасителна програма, вреди доста сериозно на кипърската икономика.

Еврогрупата е единното название на съвета на министрите на финансите на страните от еврозоната, който се събира ежемесечно при неформални условия с цел координиране на общата икономическа политика.

Много анализатори отбелязват, че създадената от Европейския съвет през 1997 г. Еврогрупа фактически изпразва от съдържание Съвета на европейските министри на финансите, чиито заседания се провеждат на следващия ден, за да утвърдят нейните решения.