Протестите в Бразилия дават първите резултати (видео)

Част от градовете в южноамериканската страна отменят повишенията на цените на транспорта.

20.06.2013 | 14:30
Протестите в Бразилия дават първите резултати (видео)

Протестите в Бразилия ескалират, след като и вчера хиляди демонстранти излязоха по улиците на големите градове в страната. Правителството от своя страна обяви, че ще прибегне до услугите на армията, за да запази реда в Рио де Жанейро, Бело Оризонте, Форталеза и столицата Бразилия. Изглежда обаче демонстрациите дават резултат и част от исканията на гражданите бяха чути от властите, съобщава Reuters.

Най-голямо напрежение имаше във Фурталеза, където 30 000 души протестираха преди началото на футболната среща между Бразилия и Мексико. По време на мача бразилските привърженици издигнаха лозунги, че протестът не е срещу отбора, а срещу корупцията и държавното управление. Те настояват за повече инвестиции в публичните услуги като образованието и здравеопазването, за сметка на вложения в спортните съоръжения.

Демонстрациите вече дават първите резултати. Губернаторът на Сао Паоло Жерардо Алкмин и кметът Фернандо Хадад предприеха стъпки за организиране на срещи с мирните демонстранти и също обещаха отмяна на решението за по-скъпи билети за автобусите и влаковете.

В Рио де Жанейро също отменят повишението на цените. Билетите там вече ще струват 2,80 реала (1,24 долара) вместо досегашните 3 реала (1,33 долара).

“По-малко приходи означават липса на избор при определянето на приоритетите ни. По-ниските цени означават 226 млн. долара по-малко инвестиции за градска инфраструктура за една година. Представете си какви загуби са това в дългосрочен план“, заяви обаче кметът на Рио де Жанейро Едуардо Паес.

Градоначалниците на някои по-малки населени места също обявиха, че ще намалят цените на транспортните услуги – нещо, което бе една от основните причини за зараждането на протестите