Защо коронавирусът преминава по-тежко от свинския грип?

Днес е известно защо прогнозите от 2009 се разминават с реалността, обяснява вирусологът Кристиан Дростен

27.05.2020 | 10:45 Редактор: Ралица Братанова
Защо коронавирусът преминава по-тежко от свинския грип?

Често сравняват пандемията от коронавирус със свинския грип от 2009 година. Преди 11 години учените прогнозират мощна световна вълна от случаи на свински грип с множество жертви. Епидемията обаче преминава много по-леко от очакваното. 

Затова мнозина се питат дали и този път не може да случи нещо подобно. Само че между двете епидемии има значителни разлики, както посочват учените, пише "Дойче веле".

Къде са разликите?

Днес е известно защо прогнозите от 2009 г. се разминават с реалността, обяснява водещият германски вирусолог Кристиан Дростен от берлинската клиника "Шарите" пред списание "Щерн". В хода на пандемията от свински грип са се проявили непознати дотогава ефекти, които са довели до по-лекото ѝ преминаване.

На базата на опитите с животни първоначално се предполагало, че свинският грип ще е много опасен за хората. Впоследствие обаче било установено, че възрастните хора например, смятани за рискова група, не са толкова податливи на вируса

"Видя се, че именно по-възрастните пациенти разполагат с т.нар. фонов имунитет", казва Дростен.

Ето и обяснението, което дава проф. Дростен: 

"Вирусът на испанския грип, предизвикал епидемията през 1918 година, продължава да циркулира чак до 1957. След това пък се появява близкият до него азиатски грип, който върлува до 1968 и бива изместен от вируса на т.нар. хонкогски грип. Този вирус циркулира и до днес", обяснява германският вирусолог. 

През 1977 пък се появява т.нар. руски грип. Вирусът, който го причинява - H1N1, е идентичен с вируса на испанския грип и неговите разновидности, които съществуват между 1918 и 1947 година. Вирусът на т.нар. руски грип се разпространява до около 2009. 

Испанският грип, руският грип и техните разновидности се оказват близки до появилия се през 2009 г. вирус на свинския грип, пише сайтът heilpraxis.net, специализиран в областта на здравето и медицината. 

Затова и особено две групи от населението се оказват пощадени от него - тези, при които се забелязва т.нар. кръстосан имунитетПървата се състои от хората, които са прекарали испанския грип или някоя от появилите се по-късно негови разновидности. 

Всички онези, които през 2009 са били над 51 години, най-вероятно са имали допир до вируси от типа H1N1, което от своя страна кара организма да реагира по-ефективно на зараза с вируса на свинския грип. 

Втората група са по-млади хора, които също са имали контакт с вируси от типа H1N1 покрай т.нар. руски грип. Тези сложни взаимовръзки са установени едва месеци след избухването на епидемията от свински грип. В началото, когато учените са правили първите си прогнози, всичко това просто не е било известно. 

Дали историята може да се повтори?

Не е ясно обаче дали защитата по линия на кръстосания имунитет може да отблъсне коронавируса, казват учените. 
Според вирусолога Кристиан Дростен, теоретично е възможно някои пациенти да са се сдобили с имунитет на базата на по-малко опасните коронавируси, циркулиращи по време на грипния сезон.

Снимка, архив: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Деси
преди 3 години
Мен ме беше тръшнал свинския грип и беше ужасно Сигнализирай за неуместен коментар