Чехия пред политическа криза (видео)

Очаква се днес чешкият премиер Петър Нечас да подаде оставка.

17.06.2013 | 11:55
Чехия пред политическа криза (видео)

Във връзка с корупционния скандал в Чехия от последните дни се очаква днес премиерът Петър Нечас да подаде оставка. Близки до министър-председателя на страната политици бяха арестувани по разследване за шпионаж и злоупотреба с власт. Сред обвинените се оказа и началникът на кабинета Яна Нагьова. Тя е заподозряна в подкупване на депутати и нареждане на агенти от разузнаването да следят определени хора.

В медиите се тиражира информация, че Нечас и Нагьова имат интимна връзка.

Самата Нагьова разпоредила да бъде следена и съпругата на Нечас, с която той се развежда в момента. Министър-председателят твърди, че не е знаел нищо по въпроса.

В чешката конституция е заложено с оставката на премиера да се оттегли и целият му кабинет.

По този начин Чехия навлиза в ситуация на политическа несигурност и преговори между управляващата коалиция, опозицията и президента.

Премиерът ще излъчи друга кандидатура за министър-председател, който ще се опита да формира ново коалиционно правителство, ако получи достатъчна подкрепа в 200-местния парламент.

Администрацията на Нечас ще продължи да изпълнява задълженията си до назначаването на нов кабинет. Ако след три опита няма правителство или парламентът реши да се саморазпусне, ще се проведат предсрочни парламентарни избори.

Редовният вот за нов кабинет трябва да се състои догодина.