САЩ и Китай на прага на нова Студена война - какво следва?

Антикитайската кампания на САЩ е навлязла в опасна фаза, коментира проф. Захари Захариев

26.05.2020 | 21:53 Редактор: Александра Иванова

Отношенията между САЩ и Китай през последните няколко месеца се влошиха драстично. Китайският външен министър Ван И предупреди, че двете страни са "на ръба на нова студена война" и изрази съжаление за обновеното напрежение около пандемията Ковид-19.

Международният анализатор проф. Захари Захариев каза пред "Денят ON AIR", че изказването е свързано със започналата предизборна кампания в щатите.

"Трябва да поставяме тази позиция и в контекста на активно започналата предизборна кампания в САЩ. Периодът е доста дълъг и може да окаже влияние не само на американската и китайската, но и върху световната геополитическа карта", прогнозира анализаторът.  

Проф. Захари Захариев заяви, че коронавирусът е само един от поводите и инструментите за нападки между двете страни.

"Всичко започна с търговската война между САЩ и Китай. Противоречията се засилиха в контекста на развитието на икономическите отношения в азиатския континент", посочи той пред Bulgaria ON AIR.

Анализаторът коментира още, че антикитайската кампания на САЩ е навлязла в опасна фаза, която граничи с ксенофобски виждания. А първите резултати вече се виждат не само в Щатите, но и в Англия. 

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
Деси
преди 3 години
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Тези няма да престанат с глупостите. Сигнализирай за неуместен коментар