Северна Корея покани САЩ на преговори за Корейския полуостров

Единственото условие е преди срещата да не бъдат поставяни условия.

16.06.2013 | 11:46
Северна Корея покани САЩ на преговори за Корейския полуостров

Северна Корея изненадващо предложи на САЩ двете страни да проведат разговори на високо равнище, които да успокоят напрежението на Корейския полуостров. Решението идва само седмица след като страната бойкотира предварително уговорените преговори с Южна Корея.
 
Новината съобщи севернокорейската държавна телевизия. От медията посочиха, че целта на преговорите трябва да бъде установяването на мир и стабилност в региона, а САЩ могат сами да изберат датата и мястото за провеждането им. Единственото желанието на Северна Корея е преди започването им да няма никакви предварителни условия. Ние искаме сериозни дискусии по широк набор от въпроси, включително и за целта на САЩ за свят без ядрен арсенал, поясниха от севернокорейската национална комисия по отбраната.

В четвъртък Северна Корея отмени  в последния момент планираните преговори с Южна Корея, които трябваше, както да успокоят напрежението във военната реторика между двете страни, така и да дадат зелена светлина индустриалният комплекс „Кесон” да започне работа. Аргументът за отмяната беше, че Сеул следва поведение на арогантни обструкции спрямо северния си съсед.