44 ранени при сблъсъците от изминалата нощ в Истанбул (видео)

Напрежението не стихна през цялата нощ.

16.06.2013 | 11:33
44 ранени при сблъсъците от изминалата нощ в Истанбул (видео)

Въпреки сигналите от последните дни, че протестиращите в Истанбул и турският премиер Реджеп Ердоган сближават позициите си, напрежението достигна връхната си точка през изминалата нощ.  Полицията изтласка демонстрантите от площад “Таксим” и парка “Гези” и те вече са под пълния контрол на властите. При възникналите сблъсъци бяха ранени 44 души.

С думите „народът на Турция защитава своето правителство, своята демокрация и воля” турският премиер Реджеп Ердоган се обърна към симпатизантите си в Анкара по време на вчерашния митинг. Той предупреди, че силите за сигурност ще започнат акция за премахването на демонстрантите и техния палатков лагер в района на площад “Таксим”, в случай че те не се оттеглят самостоятелно.

„Дадох заповед на силите за сигурност да възстановят спокойствието в културния център на Истанбул. Този площад принадлежи на всички граждани. Няма да го оставим под окупацията на  незаконни организации”, заяви Ердоган.
 След като протестиращите отказаха да се оттеглят от площада Истанбул отново потъна в насилие. На бронираните автомобили, водните оръдия и гумените куршуми от полицията, те отвърнаха с факли, камъни и издигане на барикади.

По-късно сблъсъците обхванаха няколко квартала на Истанбул. Скандиранията отново бяха за оставка на правителството.

След като властите установиха контрол над парка “Гези”, валията на Истанбул Хюсеин Мутлу заяви, че операцията на полицията е минала гладко, и обеща, че властите ще продължат да работят в посока запазване на мира и спокойствието в центъра на града.

Междувременно конфедерацията на синдикатите на държавните служители, обеща да започне поредната си  стачка в понеделник в знак на солидарност с демонстрантите, чиито лагер беше разрушен. Следващата седмица на работа няма да отидат 240 хиляди служители от 11 профсъюза.