Диалогичността ще надделее в Турция, според експерти

Изпълнителната власт в южната ни съседка ще има едно на ум, че има коректив, коментира Димитър Бечев, директор на българския клон на Европейския съвет за външна политика

15.06.2013 | 19:12
Диалогичността ще надделее в Турция, според експерти

В дългосрочен план протестите в Турция ще бъдат основа за развитието на един позитивен сценарий в страната, коментира в предаването "Брюксел 1" директорът на българския клон на Европейския съвет за външна политика Димитър Бечев. Според него южната ни съседка „ще отвори начина си на управление, но това ще се интерпретира като способност за изработване на консенсусни позиции”. Бечев очаква диалогичността да замени силовите методи, а „изпълнителната власт ще има едно наум, че има коректив”. Той допълни, че на преден план ще излезе фигурата на президента Абдуллах Гюл.

Бечев коментира и дългогодишните преговори за присъединяване на Турция към Европейския съюз. Според него има дефицит на доверие, особено що се отнася за изпълнение на заложените изисквания от Европа. Показателни за това са блокираните глави по  Кипърския проблем например.

Евродепутатът Метин Казак подкрепи изказването, че Европа има какво да направи за ускоряване на преговорите за членство с Турция. Той цитира изказването на комисаря по разширяването Щефан Фюле, според който „ЕС не прави достатъчно за присъединяването”.

Казак подчерта, че при посещението си в Турция, евродепутатите ще настояват критериите за членство да бъдат спазвани. Според него острата реакция на управляващите на резолюцията на Европейския парламент против употребата на прекомерна сила срещу протестиращите е по-скоро за вътрешна употреба.

През седмицата Ахмет Давуоглу заяви, че „Турция е първокласна държава и няма нужда да бъде поучавана, а резолюцията ще бъде отхвърлена, веднага щом бъде получена”.