Трима от задържаните чешки политици остават в затвора

Чешкият президент призова правителството да подаде оставка.

15.06.2013 | 17:05
Трима от задържаните чешки политици остават в затвора

Съдът в Чехия реши да остави в ареста трима чешки политици, задържани по време на показната полицейска акция срещу държавната корупция. Сред тях е бившият земеделски министър Иван Фукса. Мотивите на съда са, че на свобода тримата могат да окажат влияние върху свидетелите и да възпрепятстват следствието.

Междувременно чешкият президент Милош Земан индиректно заяви, че според него правителството на премиера Петър Нечас трябва да подаде оставка след обвиненията срещу негови приближени.

„Смятам, че всички повдигнати обвинения са много сериозни. След моите срещи с ръководителя на полицията и главния прокурор стигнах до извода, че всичко е потвърдено с достатъчно доказателства“, заяви Земан, след като беше запитан от журналисти, дали правителството на трябва да продължи да изпълнява своите задължения. 

Нечас вече обяви, че няма намерение да подава оставка. Очаква се вот на недоверие към кабинета да бъде внесен във вторник. Според част от опозицията обаче най-чистият вариант са предсрочните избори, което може да стане чрез саморазпускане на Долната камара.