Самарас предложи ERT отново да заработи, но в ограничен режим

Гръцкият премиер иска опасенията за корупция и разточителство в държавната медия да останат в миналото.

15.06.2013 | 13:28
Самарас предложи ERT отново да заработи, но в ограничен режим

Гръцкият премиер Андонис Самарас предложи държавната медия ERT временно да работи в ограничен режим, докато не бъде постигнат консенсус за преструктурирането й, съобщи Bulgaria on Air като се позова на информация на Reuters.

Гръцкият премиер иска държавната медия да възобнови работа, но с по-малък екип и да остави в миналото съмненията за корупция и разточителство на средства. Вече е подготвен законопроект, който се отнася до създаването на нова държавна медия, която да наследи ERT. Проектът за промяна ще бъде предложен за гласуване в парламента следващата седмица.

"Не можем да се поддадем под натиска на определени хора, които са облагодетелствани от моментното статукво. Колкото може по-скоро ще намерим правилната форма на новата държавна медия", заявява Андонис Самарас.
Той допълни, че докато това стане, излъчването на ERT може да продължи.

Решението да бъде затворена държавната телевизия доведе до разногласия в управляващата коалиция. Премиерът призова партньорите си да проявят отговорност и да не стопират процеса на преструктуриране на държавната телевизия. Социалистите от ПАСОК първи реагираха отрицателно на  предложеният от премиера вариант.
В началото на следващата седмица Андонис Самарас ще разговаря с всички партии управляващата коалиция, в търсене на консенсус.

Реформата ще коства работата на 2600 служители.