Педиатри: Маските може да са опасни за деца под 2 г.

Според специалистите предпазното средство може да увеличи риска от задушаване

26.05.2020 | 12:33 Редактор: Ивет Арабова
Педиатри: Маските може да са опасни за деца под 2 г.

Деца на възраст под 2 години не бива да носят маски, тъй като това може да затрудни дишането им и да увеличи риска от задушаване. За това предупреди група от японски медици, които се обърнаха към родителите. 

Броят на заразените с коронавирус в страната на изгряващото слънце намалява, а премиерът Шиндзо Абе отмени извънредното положение за Токио и още четири области, пише "Daily Sabah". Tой обаче предупреди, че мерките може да бъдат върнати, ако Ковид-19 отново започне да циркулира в Япония.

Здравните експерти по света препоръчват носенето на маски, когато е трудно да спазваме правилата за социална дистанция. Японската педиатрична асоциация обаче наблегна на факта, че предпазното средство е твърде рисково за бебета и малки деца.

"Маските могат да затруднят дишането при бебетата, тъй като те имат тесни въздушни канали, а по този начин може да се увеличи и натоварването за сърцата им. Нека спрем използването на маски при деца под 2 г.", призова асоциацията на официалния си сайт.

Педиатрите също отбелязват, че сериозните случаи на развитие на коронавируса при деца са много малко, а също и че почти няма забелязани огнища на разпространение в училища и детски градини. Американският център по контрол на заболяванията и Американската академия на педиатрите подкрепиха становището на японските си колеги.

Снимка: Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Деси
преди 3 години
Не виждам как може да накараш малко дете да носи маска Сигнализирай за неуместен коментар