Загърбихме ли мерките срещу Ковид-19 и достатъчни ли са маските?

Отразяват се зле не само на икономиката, но и на психическото ни здраве

26.05.2020 | 11:40 Редактор: Тодор Петров
Загърбихме ли мерките срещу Ковид-19 и достатъчни ли са маските?

Мнозина вече не взимат на сериозно много от мерките срещу новия коронавирус. "Те носят маски и се чувстват защитени", казва социалният психолог Ролф ван Дик в интервю за списание "Шпигел".

"Ние проведохме проучване из цяла Германия, което стига точно до тези заключения. Попитахме хиляда души дали полагат усилия да избягват социалните контакти, да спазват метър и половина дистанция до други хора и да си мият често ръцете, както препоръчват от СЗО. Проведохме първата анкета преди 6 седмици, а месец по-късно зададохме същите въпроси на същите 1000 участници. При всички въпроси регистрирахме спад на одобрението за мерките. Казано иначе - хората стават по-небрежни. И лично мен това ме тревожи", коментира психологът, цитиран от "Дойче веле".

Според Ролф ван Дик едно от възможните обяснения за това е, че с маски хората се чувстват достатъчно защитени - те се чувстват по-защитени, отколкото всъщност предпазват маските. Затова те игнорират другите предпазни мерки и средства, които може би са дори значително по-ефективни

"Още когато в Германия се водеше дебат за маските, експертите вирусолози и епидемиолози впрочем предупредиха за този ефект", казва той.

Вирусолозите предупреждават за очаквана втора вълна на епидемията, заради която мерките отново може да бъдат затегнати. Дали германците ще приемат повторно налагане на строги ограничения? 

"Зависи от това как ще се развият нещата. Хората знаят, че в Берлин например се строи временна болница, четат, че се пазят легла за интензивно лечение. Ако това продължи, хората трудно ще бъдат убедени, че трябва да се въведат отново ограничения за излизане навън и контакти с други хора", твърди Ролф ван Дик.

Според него друг важен аспект ще бъде медицинският напредък: засега нямаме нито лекарство срещу Ковид-19, нито ваксина или ефективно мобилно приложение за проследяване на контактните лица

"Но в момента, в който едно от тези неща бъде разработено, ще бъде безпредметно да се налагат нови забрани за излизане. Защото мерките се отразяват зле не само на икономиката, но и на психическото ни здраве, както и на склонността към домашно насилие у някои хора. А всичко това означава: хората недоволстват срещу ограниченията не само защото държат да се срещат с други хора, а и защото те им се отразяват зле", казва още социалният психолог.

Снимка, архив: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
В Африка как се развиват нещата? Сигнализирай за неуместен коментар