Населението в България ще намалее с 15% до 2050 г., според ООН (видео)

В следващия месец жителите на планетата ще достигнат 7.2 млрд. души, пише в доклад на организацията.

14.06.2013 | 11:05
Населението в България ще намалее с 15% до 2050 г., според ООН (видео)

С 15% ще намалее населението на България до средата на века, пише в доклад на ООН за броя на населението на Земята. Според данните жителите на планетата ще се увеличават, а като причина се посочва високата раждаемост в бедните и развиващите се страни.

В следващия месец населението на света ще достигне 7.2 млрд. души. По-интересна обаче е дългосрочната прогноза. Тя се отнася до 2100-та година, когато хората на Земята би трябвало да бъдат почти 11 млрд. Най-съществен прираст в броя на жителите се очаква в най-бедните райони на планетата, където до 2050 година населението ще се увеличи двойно. Тук става дума за страни като Конго, Нигерия, Индия, Танзания, Уганда и Етиопия. Изключение от правилото е САЩ, чието население също ще се увеличи значително.

Спад от около 1/6, какъвто ще се наблюдава в България, ще има и в държави като Русия, Беларус, Куба, Румъния и Украйна.

Проучването на ООН показва още, че най-многолюдните държави в момента - Китай и Индия, ще се изравнят по брой на населението до 2028 година. Тогава в двете страни ще живеят по около 1.45 млрд. души. След това китайското население ще започне да намалява, а индийското да се увеличава, прогнозират експертите. Фондът на ООН за населението смята, че в близките десетилетия ще се запази тенденцията на застаряване на населението на Земята. Броят на жителите над 60-годишна възраст ще се утрои до 2100 година и ще бъде около 3 млрд. души.