Бразилия е горещата точка за Ковид-19, големи разлики в Швеция и Дания

САЩ ще достигнат 100 000 починали от заразата, отбеляза доц. д-р Кунчев

26.05.2020 | 09:25 Редактор: Ивет Арабова

САЩ най-вероятно ще достигнат днес стохилядния си случай на починал от коронавирус. 

"От няколко дни по отношение на новите случаи продължава да е водеща Бразилия - 13 000 са новите заразени там, а 806 са починалите за последните 24 часа. Много са случаите и в САЩ - за денонощие те се увеличиха с 19 790, а починалите са 505", обяви на брифинг в Министерския съвет главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Той сравни и данните в някои от страните в Скандинавието, които имаха различен подход за справяне с епидемията от Ковид-19.

"В Швеция за последните 24 часа новите случаи са 384, а в Дания са 27. Починалите в Швеция са 31, а в Дания е един. От това по-показателно кои мерки вършат работа, според мен няма какво да посочим", отбеляза доц. д-р Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор обобщи и ситуацията с разпространението на заразата на Балканите.

"Турция продължава да води като страна с най-голямо население - новите случаи са 987, 29 са починалите за едно денонощие. В Румъния новите случаи са 213, починалите са 20. В Сърбия - 34 нови случая и един починал, в Гърция - 4 нови случая и един починал. Ситуацията на Балканите е много добра и оптимистична", добави доц. Кунчев.

Според него България и нашето Черноморие ще са едно от най-безопасните места в Европа, но той призова да не забравяме да спазваме мерките като осъзнат начин на живот.

"Това, че са спрени клиничните изпитания на хидроксихлорохин от СЗО, не значи, че препаратът не може да се ползва", разясни доц. д-р Кунчев.

Снимка: Bloomberg/Jonne Roriz

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Деси
преди 3 години
Излиза, че Бразилия е топ рекордьор Сигнализирай за неуместен коментар