Отвориха избирателните урни в Иран (видео)

Шестима са кандидатите за президентския пост.

14.06.2013 | 10:32
Отвориха избирателните урни в Иран (видео)

В Иран започнаха президентските избори, които ще определят наследника на Махмуд Ахмединеджат. Очаква се резултатите от вота да подскажат посоката, в която ще се развива диалогът на страната със Запада по отношение на ядрената програма. В началото на изборния ден върховният водач на Иран аятолах Али Хаменей призова за висока избирателна активност. Няма международни наблюдатели, пораждат се и съмнения за пристрастно отразяване от страна на медиите.

Шестима са кандидатите, между които ще избират 50.5 млн. души с право на вот. Ако никой от кандидатите не получи повече от 50% на първи тур, каквато е прогнозата на социолозите, на 21 юни ще се проведе балотаж.

Единият от фаворитите на изборите - Саед Джалили, който е и основен преговарящ от иранска страна по отношение на ядрените въпроси, обяви, че ще продължи стремежа на страната да развива ядрена програма. В различна посока би развивал политиката си Али-Акбар Велаяти, който ще се опита да счупи леда между Иран и Запада, за да не остане страната в политическа изолация и санкциите срещу нея да бъдат намалени.

В Иран се надяват резултатът от изборите да не предизвика вълнения в страната, както се случи след избирането на Махмуд Ахмединеджат през 2009 г.

На 24 май държавният секретар на САЩ Джон кери подложи под съмнения прозрачността на вота, критикувайки Техеран за дисквалификацията на някои от реформаторски настроените кандидати.