Япония отмени извънредното положение в страната по-рано

"Изходът вече се вижда", заяви премиерът Шиндзо Абе

25.05.2020 | 15:58 Редактор: Ралица Братанова
Япония отмени извънредното положение в страната по-рано

Японското правителство отмени извънредното положение в цялата страна в понеделник на фона на намаляващите случаи на новозаразени, като планира да предостави нов пакет от стимули, с които да помогне на засегнатата от пандемията икономика, съобщава Bloomberg.

Японският премиер Шиндзо Абе заяви на пресконференция в понеделник, че страната в успяла да постави под контрол разпространението на вируса и правителството му ще вземе решение за нови мерки в сряда, с които да се помогне на хората и компаниите след пандемията.

“Изходът вече се вижда”, заяви Абе и призова хората да бъдат предпазливи за втора вълна на инфекцията. 

Той посочи, че професионалният бейзбол ще бъде подновен от следващия месец, а концертите могат да се възстановят, но с тълпи от по-малко от 100 човека.

Токио и околните му префектури, както и северният остров Хокайдо, бяха сред последните зони, оставащи под извънредно положение, като отмяната му идва седмица по-рано от очакваното.

Въпреки че Япония отчете по-малък брой на заразени и смъртни случаи в сравнение с останалите страни от Г-7, в страната се зароди недоволство срещу Абе и начина на правителството за справяне с кризата.

Премиерът беше критикуван, че се е забавил с въвеждането на извънредното положение и не е затворил навреме границите на страната за посетители от Китай.

Трудностите пред Абе са предупреждение за останалите лидери, които устояха на първоначалния шок от кризата, но сега са изправени пред очаквания за исторически икономически спадове.

Снимка: Soichiro Koriyama/Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Сртах ги е и тях от протести ;0 Сигнализирай за неуместен коментар