Мохамед Халаф: Турската младеж няма да търпи погазване на правата й

Приликата с Арабската пролет е, че протестиращите се организират чрез социалните мрежи, където няма цензура, каза журналистът.

08.06.2013 | 19:16
Мохамед Халаф: Турската младеж няма да търпи погазване на правата й

Турският премиер Реджеп Ердоган пренебрегва нуждите на голямата част от населението. Не трябва да гледаме на протестите само като следствие на вътрешните проблеми, но и от външните. Най-големият му провал е Сирия и в този проблем Ердоган показа колко е безсилен и неадекватен“, коментира журналистът Мохамед Халаф в предаването "Брюксел 1" на телевизия Bulgaria On Air.

Той обвини турският премиер, че заради политиката в последните години Турция има много проблеми не само със съседните си държави, но и с други. „Необходимо е уреждането на конфликта с кюрдите – проблем, който съществува от 30 години и заради тях се харчат 300 млрд. от хазната - неслучайно имаше престрелки в третия ден от протестите между бойците на Работническата партия на Кюрдистан и армията“, каза още Халаф.

Основните причини за възникналите протести са липсата на демокрация и намесата в личния живот на хората, посочи журналистът. Според него има две прилики между протестите в южната ни съседка и тези от Арабската пролет – едната е, че се използват социалните мрежи за организиране на населението, където е трудно да се наложи цензура, а другата е, че арабските младежи воюваха срещу деспотизма, а тук има наченки на такова управление, породени от демокрацията.

Младежта в Турция няма да търпи погазването на правата й, каза Халаф. По думите му Ердоган пренебрегва голяма част от населението и даде за пример алевитите: „Третият мост над Босфора беше кръстен с името на Салепин I, който е воювал срещу тях, а те са 15 млн. дущи от общо 76 млн. население в страната“.

„Вълната от протестите е следствие от липсата на демокрация и това, че голяма част от турците не искат авторитарен режим, какъвто има там“, каза политическият анализатор проф. Владимир Чуков. Според него проблемът и недоволството са назрявали дълго време и недоволстващите са чакали единствeно повод, за да започнат протестните си действия.

Решението на проблемa се състои в диалога, каза евродепутатът Андрей Ковачев. По думите му турският брутен вътрешен продукт е нараснал за последните 11 години около три пъти, а причината е управлението на Ердоган. По този начин премиерът получава огромна подкрепа от бизнеса в страната, каза още той.

„Тази тенденция обаче върви ръка за ръка с един проблем, а именно негласното и тайно ограничаване на демократичните права. В процеса на преговорите за членство в ЕС обаче страната трябва да спазва всички фундаментални човешки права. Не е логично CNN да предава протестите, а същевременно по турските канали да показват кулинарни предавания - има абсолютно информационно затъмнение“, посочи Ковачев.

Турската икономика стигна 16 място в света и продължава да се развива сравнително бързо, но цената е този режим заради който има милиони граждани, живеещи под прага на бедността, коментираха Чуков и Халаф.