Около 20% от италианците искат страната да напусне ЕС (видео)

Близо 80% от анкетираните представят ЕС като лидерска структура, контролирана от Германия.

06.06.2013 | 16:38
Около 20% от италианците искат страната да напусне ЕС (видео)

Над 40% от населението на Италия твърди, че страната е в затруднено икономическо положение заради членството в еврозоната, а 20% искат страната да напусне Европейския съюз, за да се възстанови от кризата. Това показват данни на Италианския изследователски институт, предаде Bulgaria On Air.

 В момента страната се намира в най-дългата рецесия, но не може да действа самостоятелно, защото е строго обвързана с общата парична политика на Европа и е задължена да спазва строги правила за дефицита.

 Над 40% от италианците посочват еврото за главен виновник на икономическите им и социални проблеми, а над 20% пък са заявили, че искат страната да се върне към лирата. Около 80% от анкетираните представят ЕС като лидерска структура, контролирана от Германия и в която Италия няма почти никакво влияние.

 Голяма част от италианците обаче обвиняват строгите бюджетни икономии на Брюксел за задълбочаването на рецесията. В същото време премиерът Енрико Лета, начело на широката коалиция с Берлускони, обяви още в първата си реч пред парламента, че мечтата му е да има Съединени европейски щати.