Турската полиция арестува масово блогъри (видео)

Онлайн активистите са разпространявали в Twitter „дезинформация“ за протестите.

05.06.2013 | 18:25
Турската полиция арестува масово блогъри (видео)

„Има една заплаха за нас, на име Twitter. [...] За мен социалните медии са най-лошата заплаха за обществото...", пишещите в Twitter са "нарушители на реда и спокойствието" и "източник на дезинформация", а Twitter e напаст. В друго интервю Ердоган е още по-категоричен: "Социалните мрежи бунят обществото"

Тези цитати на турския министър-председател Реджеп Таийп Ердоган отразяват не само едно антидемократично приравняване на обществото към собствената му властова структура. Те подчертават още веднъж ролята на социалните медии в политически напрегнати ситуации. Социалните медии често са „цифрови магистрали“.

Това отношение на Ердоган към онлайн активните му сънародници намери израз и в ареста на 25-има блогъри в турския град Измир. Те са били арестувани вчера заради публикуване в Twitter на "дезинформация" за продължаващите вече седмица протести, предаде BBC, позовавайки се на държавната Анадолска информационна агенция. Според някои медии двама от арестуваните блогъри са българи. 

Властите обвиняват блогърите, че чрез мрежата са подстрекавали населението към размирици и антиправителствена пропаганда. Всички задържани са на възраст под 30 години. Извършени са обиски в 38 апартамента в пристанищния град. Още 14 блогъри са обявени за издирване. Според местните власти на компютрите на всички задържани били открити доказателства за противозаконна дейност.

Резкият тон на Ердоган обаче контрастира с отстъпчивостта, която вчера изрази заместника му Бюлент Арънч. Той поднесе публични извинения на пострадалите от действията на полицията и призова демонстрантите да прекратят протеста, но отказа да се извини "пред тези, които предизвикват безредици в турските градове и се опитват да посегнат на свободата на турските граждани".

Същевременно и редица медии, които доскоро се правеха, че не забелязват какво става на улиците - като например турската икономическа телевизия NTV - се извиниха на зрителите и вече започнаха да отразяват случващото се. Изпълнителният директор притежаващия телевизията конгломерат Сем Айдън, заяви, че критиката към канала до голяма степен е била справедлива.