Задава се приливна вълна по река Дунав (видео)

Положението в Австрия и Чехия остава тежко.

04.06.2013 | 16:04
Задава се приливна вълна по река Дунав (видео)

И днес Старият континент остава в хватката на водния потоп. След проливните дъждове в Централна и Източна Европа, нивото на големите реки като Вълтава и Дунав създава опасност. Положението в Австрия и Чехия е най-тежко. България се готви за приливната вълна, но няма поводи за притеснение, уверяват властите.

Властите в Чехия бяха принудени да отворят приливниците на няколко големи язовира, създавайки голяма вълна към столицата Прага. Днес сутринта река Вълтава достигна максималното си ниво в последните дни.

В следствие на бедствието в Чехия загинаха 7 души. Две са жертвите в съседна Австрия. Хиляди остават евакуирани. Германия пък прибегна до помощта на армията, за да се справи със стихията. В баварския гард Пасау нивата на реките също достигнаха рекордни нива, откъсвайки населеното място от света. Германският канцлер Ангела Меркел пристигна в района.

Заради прииждащите води по Дунав, българското екоминистерство обяви жълт код в областите по поречието на реката. Вълната вероятно ще достигне страната към края на седмицата. Звената за реакция при наводнения и бедствия са в готовност.