Индия глоби Vodafone с над 220 млн. долара

Tова не е първият проблем на компанията с индийския телекомуникационен регулатор.

04.06.2013 | 12:33
Индия глоби Vodafone с над 220 млн. долара

Индийското правителство глоби телекомуникационния гигант Vodafone с над 220 млн. долара, предаде Bloomberg, цитиран от Bulgaria On Air.  Регулаторите твърдят, че в периода от 2008г. до 2011 г., компанията е подала невярна информация за своите приходи и е ощетила държавната хазна.

"Мобилните оператори в Индия плащат лицензите си на Министерството на телекомуникациите. Те се изчисляват спрямо ръста в приходите им на годишна база. Ведомството твърди, че Vodafone са изчислили грешно приходите си или са занижили умишлено годишния ръст“, обясни Танви Шукла от Bloomberg.

Tова не е първият проблем на компанията с индийския телекомуникационен регулатор – те се опитват да уредят данъчен спор за над два млрд. долара, свързан с придобиването на Hutchison Telecoms от 2007 г., припомня Шукла - Vodafone води и дела за предоставяните от нея 3G роуминг услуги.

Големите телекоми в Индия са сключвали договори помежду си за тези услуги, които обаче бяха обявени за незаконни от регулатора.

„Наказанието от индийските власти няма да се отрази добре на компанията. Срокът за плащането на глобата е 15 дни, а лошото е, че, по всяка вероятност, няма да е последният юридически проблем в сагата. С други думи - тече подготовката за следващия рунд от битката между мобилния гигант Vodafone и индийското телекомуникационно министерство", обобщи Шукла.