Проливните дъждове в Европа продължават

Най-тежко засегнатите райони в Чехия са пострадалите от бедствията през 2002 г.

03.06.2013 | 13:02
Проливните дъждове в Европа продължават

Водният потоп в Европа продължава, като най-тежко положението е в Германия, Чехия и Австрия. Хиляди граждани са останали евакуирани, а броят на жертвите расте.

Един от служителите по разчистването в Австрия е станал жертва на бедствието, а други двама са изчезнали. Най-тежко засегнатите райони са в северната част на страната, където наводненията са по-тежки от бедствията през 2002 г. В град Шердинг, река Ин е излязла от коритото си с рекордно високо ниво от сто години насам и е наводнила центъра на града. Властите са затворили много пътища, а транспортът е нередовен. Метеоролозите се надяват днес дъждът да спре.

В Чехия пък използват чували с пясък, които ограничават преливането на някои реки. В Прага са затворени няколко метро станции, след като водите на река Волтава са достигнали части от Стария град. След наводненията от преди 11 години чехите похарчиха 150 млн. долара за система против наводнения. В 50 града е обявена най-високата степен на тревога.

В Германия ситуацията е под контрол и след обилните дъждове през почивните дни днес се очаква нормализиране на ситуацията в най-засегнатите райони. В град Хайделберг река Некер е достигнала ниво от 5 метра и наводнила части от града, заради което някои части от градчета в Саксония и Бавария са евакуирани и много училища днес ще трябва да останат затворени. Положението е особено тежко в Пасау и Розенхайм. В Пасау толкова силно наводнение не е имало от късното средновековие (1501 г.).