За валутите от Азия предстоят тежки времена

Ограничаването на риска поставя под натиск паричните единици на много от страните в региона.

03.06.2013 | 11:46
За валутите от Азия предстоят тежки времена

Валутите от азиатско-тихоокеанския регион ще продължат да бъдат под натиск през следващите месеци. Такива са очакванията на анализаторите от Citigroup и Credit Suisse.

През последните седмици видяхме някои резки движения в курсовете на азиатските валути. Станахме свидетели и на резки понижения в цените на държавните облигации. Това кара инвеститорите да бъдат малко по-предпазливи, що се отнася до риска, и поставя под натиск много от валутите в целия азиатски регион, се казва в коментар на Дейвид Инглес за Bloomberg.

Ако гледаме ефектите, цялостните ефекти, на това, което се случва и кои са най-добрите начини да разпределите инвестициите си, можем да кажем следното - Citigroup засегна този въпрос, като на първо място се спира върху индонезийската валута. Те прогнозират, че рупията ще отслабне още, съветът им към инвеститорите е да продават. Сред причините за това ще е забавянето на капиталовите потоци, както и несигурността около плановете на политиците по отношение на така необходимите реформи в субсидирането на горивата в Джакарта.

Подобна е и прогнозата на Citigroup за Южна Корея. Те очакват южнокорейският вон да продължи спада си. Икономиката на страната е с много силна експортна ориентация. В тази връзка от голямо значение е очакваното забавяне в Китай.

Докато не стане ясно дали китайската икономика е успяла образно казано "да вземе завоя", вероятно вонът ще продължи да търпи негативи. Южнокорейските износители трябва да се справят и със слабата йена, тъй като в момента те просто получават по-малко пари за своите стоки.