Свръхпредлагането и натрупаните запаси петрол отвъд океана от 400 млн. барела са опасни

В дългосрочен план е възможно САЩ да инвестират все повече в петролното си производство, увеличавайки независимостта си и да обезпокои членовете на ОПЕК.

03.06.2013 | 09:46
Свръхпредлагането и натрупаните запаси петрол отвъд океана от 400 млн. барела са опасни

"Притесненията на много от пазарните участници са свързани със свръхпредлагането. Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) запазва високите нива на добив, както и САЩ, коментира експертът от Bloomberg Пол Гордън. По думите му в момента има и друга опасност, свързана с натрупването на запасите отвъд океана. В момента те възлизат на близо 400 млн. барела, което е най-високото ниво от 1931 г. насам - големи количества от суровината все още стоят неизползвани.

„Някои смятаха, че ОПЕК трябваше да промени статуквото, като свие добивите си. Картелът обаче отказа да го направи и запаси добивите на ниво от 30 млн. барела дневно, а всъщност са с около един млн. повече. Венецуела сподели опасенията си, че свръхпроизводството в някои държави може да срине цените. Саудитска Арабия обаче винаги е смятала, че нива от сто долара за барел са разумни“, обясни Гордън.

На срещата във Виена петролният министър на страната Али ал Наими отново потвърди тази теза, а цените в момента се движат именно на тези нива.

ОПЕК все още има опасения за шистовия петрол  в САЩ и организираха комисия, която да изследва влиянието му върху върху глобалното търсене на суровината, защото очевидно имат притеснения, обясни Гордън. Той уточни, че съобщението е направено от нигерийския петролен министър. „Това е важно, защото Нигерия е една от страните, които са най-силно засегнати от шистовия добив, тъй като добива лек петрол, а Венецуела например не се тревожи, защото това не замества нейните по-тежки сортове, както и тези от Близкия изток“, коментира Гордън.

Ударът обаче е за петрола от Западна Африка, обясни експертът и допълни, че в дългосрочен план е възможно САЩ да инвестират все повече в петролното си производство, увеличавайки независимостта си и да обезпокои членовете на ОПЕК.