Мохамед бин Салман - принцът, който отвлича кралски особи и управлява милиарди

133-ма души са екзекутирани през първите 8 месеца, откакто той е престолонаследник

23.05.2020 | 10:40 Редактор: Искра Ангелова
Мохамед бин Салман - принцът, който отвлича кралски особи и управлява милиарди

Неговото име е Мохамед бин Салман, но често го наричат с инициалите му - МБС. Той контролира част от огромното богатство на кралското семейство, което се оценява на 1,4 трилиона долара и включва петролния гигант "Арамко" (Saudi Aramco).

34-годишният престолонаследник, който ще е следващият крал на Саудитска Арабия, през март т.г. задържа трима членове на саудитското кралско семейство, а причината - заговор за сваляне на крал Салман, съобщава "Ню Йорк Таймс"Тримата членове на кралското семейство, които бяха задържани, са висшият кралски принц Ахмед бин Абдулазиз, бившият престолонаследник Мохамед бин Найеф, както и по-малкият му брат - принц Науаф бин Найеф.

Престолонаследникът ще се възкачи на трона след смъртта на баща си - 84-годишният крал Салман бин Абдулазиз Ал Сауд. 

Мохамед бин Салман се превърна в противоречива световна политическа фигура, особено през есента на 2018 г., когато се изправи пред гнева на хиляди заради смъртта на журналиста Джамал Кашоги, за когото ЦРУ заключи, че е убит по заповед на принца. 

През януари той получи ново обвинение - хакерска атака срещу личния мобилен телефон на изпълнителния директор на Amazon Джеф Безос. Обвинение, което саудитското посолство нарече "абсурдно".

Принц Мохамед е известен и с милионите, които разхищава - яхта за 500 млн. долара, френски замък за 300 милиона долара и картина на Леонардо да Винчи за 450 милиона долара. 

Но ето и малка част от пищния и противоречив начин на живот на Мохамед бин Салман.

Мохамед бин Салман е роден в Джеда на 31 август 1985 г. и е най-големият син на третата жена на крал Салман - Фахда. На 21 юни 2017 година кралят на Саудитска Арабия Салман назначи сина си Мохамед бин Салман бин Абдул Азиз Ал Сауд за нов престолонаследник, на мястото на Мохамед бин Найеф бин Абдул Азиз Ал Сауд, когото уволни. По-късно се появиха слухове, че Мохамед бин Салман тайно тайно замислял да изгони Бин Найф и да заеме мястото му, пише още "Ню Йорк Таймс".

King2

Принц Салман има бакалавърска степен по право от университета университета "Крал Сауд" - най-старият университет в Саудитска Арабия. Известно е, че той е работохолик и прекарва по 18 часа на деня в кабинета си, според The Guardian. Но принцът не приема добре критиката.

"Хората, които се опитаха да му направят забележка кажат, се сблъскаха с дипломатическите последствия", сподели източник от Саудитска Арабия пред The Guardian.

1,4 трилиона долара

Богатството на саудитското кралско семейство, което се състои от около 15 000 членове, се оценява на около 1,4 трилиона долара. По-голямата част от приходите се разпределят между 2000 от тях.

Империята на кралското семейство включва саудитския петролен гигант "Арамко" (Saudi Aramco). Тя се превърна в най-скъпата публична компания, изпреварвайки американските гиганти Microsoft и Apple. Струва дори повече от "Бъркшър Хатауей", Facebook и Amazon.

Саудитските служители са поискали петролната компания да бъде оценена на 2 трилиона долара, но повечето банки са намалили първоначалната си оценка. "Арамко" обяви приходи от 68 милиарда долара през първите 9 месеца на 2019 г., което автоматично я превръща в най-печелившата компания в света.

Кралското богатство е трупано в продължение на десетилетия, благодарение на петролни приходи. За сравнение - богатството на британското кралско семейство струва е приблизително 88 милиарда долара.

Принц Мохамед и баща му крал Салман често се изолират в дворци, изградени от високи мраморни колони, построени на тихи места в Рияд, според The New York Times.

Чуждестранните чиновници и политици често отсядат в двореца "Ал Ямама".

По време на посещение на президента Обама в разкошния дворец "Ерга", репортери акцентираха върху позлатените дозатори и златни столове. Твърди се, че кралското семейство притежава няколко пищни резиденции по света, включително в Швейцария, Лондон, Франция и Мароко.

Obama

Екстравагантни покупки

Той е похарчил стотици милиони за супер яхти, частни самолети, хеликоптери, френски замъци и редки картини. Твърди се, че притежава 134-метровата (440 фута) яха Serene, която е на стойност 500 милиона долара. На нея има множество басейни и вани, два хеликоптера, хангар за хеликоптери, фитнес зала и киносалон. Яхтата може приюти 24 гости в 15 каюти.

През 2015 г. принц Мохамед стана собственик на замък във Франция за 300 милиона долара, който по онова време беше окачествен като "скъпият дом в света". Шато Луи XIV в Лувесиен се намира западно от Париж.

Той включва фонтани, озвучителна система, светлини и климатик, които могат да се контролират от телефон. Имотът има винарска изба и киносалон.

Редки картини

През 2017 година принц Салман закупи на търг най-скъпата картина на Леонардо да Винчи -  "Спасителят на света". Стойността ѝ е 450 милиона долара.

През последните години той е водеща фигура в най-различни скандали.

Саудитска Арабия е често критикувана за нарушаване на човешките права и репресивни закони, като този, който казва, че в страната всяка жена трябва да има "пазач". През февруари 2019 г. INSIDER публикува разследване, в което подробно описва как саудитско приложение, наречено Absher, позволява на мъжете в Саудитска Арабия да проследяват и контролират къде пътуват жените им. 

През есента на 2017 г. престолонаследникът задържа над 200 влиятелни саудитци, които бяха под арест от близо месец. Те бяха настанени в 5-звездния хотел Риц-Карлтън в Рияд. Твърди се, че в страната използват физическо насилие по време на разпитите.

Според "Ал Джазира" броят на екзекуциите в Саудитска Арабия нараства: 133 души бяха екзекутирани през първите 8 месеца, след като Бин Салман стана престолонаследник.

Джамал Кашоги

През есента на 2018 г. престолонаследникът се сблъсква с глобален проблем заради смъртта на журналиста Джамал Кашоги в саудитското посолство в Истанбул. През ноември 2018 г. ЦРУ заключи, че журналистът е убит по заповед на принца. Но Саудитска Арабия многократно отрича, че престолонаследникът е имал някаква роля за смъртта на Кашоги.

В продължение на седмици те отричаха, че престолонаследникът има роля за смъртта на Кашоги, както и многократно сменяха версиите си. Но по-късно обявиха, че 18 души са арестувани във връзка с убийството, а пред януари 2019 година заявиха, че прокурорите ще искат смъртното наказание за заподозрените.

Политика

Докато много световни лидери публично осъдиха принц Мохамед след смъртта на Кашоги, президентът Тръмп каза, че никога няма да разберем дали принцът е поръчал или не убийството на журналиста. Дори след заключението на ЦРУ, Тръмп изрази подкрепа за престолонаследника. Но Business Insider съобщи тогава, че Тръмп има силни бизнес връзки със съда на Саудитска Арабия повече от две десетилетия.

Trump

На срещата на върха на Г-20 в Аржентина през декември 2018 г. руският президент Владимир Путин с ентусиазъм да поздрави саудитския принц. Другите световни лидери игнорираха престолонаследника за групова снимка на срещата на върха.

Връзка с технологични гиганти

Отвъд политиката, принцът има връзки с водещите американски технологични компании, включително Google и Apple. През пролетта на 2018 г. принц Мохамед се срещна с изпълнителния директор на Apple Тим Кук, изпълнителния директор на Google Сундар Пичай и основателите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин.

През януари 2020 г. ООН заяви, че при тях е пристигнала достоверна информация, че телефонът на изпълнителния директор на Amazon - Джеф Безос, е бил хакнат от принц Мохамед. Тогава те призоваха за незабавно разследване от страна на САЩ.

Според доклада на ООН Безос дал своя номер на принца, след като двамата били част от бизнес вечеря в Лос Анджелис през април 2018 г. Месец по-късно престолонаследникът изпратил файл до телефона на Безос, с който откраднал данни от устройство.

Разбира се, саудитското правителство отрече твърденията, наричайки ги "абсурдни".

Снимки: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Sofi
преди 3 години
Моля четете си статиите, преди да ги публикувате и си наемате редактор. Сигнализирай за неуместен коментар