Безработните в Германия са се увеличили с повече от очакваното

Това е ясен сигнал, че дълговата криза най-накрая оказва влияние върху местния пазар на труда, коментира икономист.

29.05.2013 | 15:32
Безработните в Германия са се увеличили с повече от очакваното

Безработицата в Германия през месец май нарасна повече от четири пъти над прогнозите на експерти, след като кризата с държавните дългове в еврозоната и лошите метеорологични условия в началото на годината повлияха негативно на най-голямата икономика в ЕС, предаде Bloomberg.

Броят на безработните се повишил с 21 000 до 2,96 млн. според сезонно изгладените данни на базираната в Нюрнберг Федерална агенция по труда, като месецът е четвърти пореден на растеж. Анкетираните от Bloomberg експерти прогнозираха покачване на безработните с около 5 000. Сезонно коригираната безработицата в страната достигна 6,9%.

Немският брутен вътрешен продукт нарасна само с 0,1 на сто през първото тримесечие след спада от 0,7% през предходните три месеца, тъй като 17-те държави от еврозоната – най-големият външен пазар за страната, остана в рецесия.

Бизнес доверието все пак нарасна през този месец за първи път от февруари насам. Потребителското доверие от своя страна е на път да се изкачи до най-високите си нива от 2007 г. насам през юни според данните на най-големия немски институт за изследване на пазарните нагласи GfK AG.

"Това е ясен сигнал, че дълговата криза най-накрая оказва влияние върху пазара на труда в Германия", заяви Карстен Бржески, старши икономист в ING Groep NV в Брюксел. Въпреки това слабите данни "може да се обяснят с относително големия брой официални празници през май и все така студеното време", отбеляза още той.

Междувременно инфлацията в страна най-вероятно ще се повиши през май, след като падна до най-ниското си ниво от август 2010 г. през изминалия месец.

Инфлацията в най-голямата икономика в Европа, изчислена въз основа на хармонизираните статистически методи в държавите-членки на ЕС, ще се повиши до 1,4% от 1,1% през април според средната прогноза на анкетираните от Bloomberg експерти. Германските власти ще обявят официалните данни в 15 часа българско време днес.

Инфлацията във валутния съюз през май вероятно се ускорява до 1,4% спрямо 1,2% през предходния месец според друго изследване, цитирано от Bloomberg. Европейската статистическа служба ще публикува своя доклад на 31 май.

"Перспективите пред инфлацията са до голяма степен балансирани", заяви президентът на ЕЦБ Марио Драги след последното решение за понижаване на основния лихвен процент на 2 май, сигнализирайки, че европейската банкова институция е готова да намали още лихвите, ако икономическите данни дават основание за това.