Европейските външни министри обсъждат сирийската криза (видео)

Срещата идва на фона на нарастващите притеснения от тероризъм в Европа.

27.05.2013 | 15:18
Европейските външни министри обсъждат сирийската криза (видео)

Кризата в Сирия е основна тема и на заседанието на външните министри на страните от ЕС днес. В детайли ще бъде разгледана политиката на съюза по отношение на икономическите санкции в региона и усилията за постигане на мир в Близкия изток. Срещата идва в на фона на нарастващите притеснения от тероризъм в Европа.

Дипломатите ще обменят идеи за това как общата политика за сигурност да стане по-ефективна. Това е част от подготовката за Европейския съвет, посветен на въпросите на отбраната, който ще се проведе през декември тази година.
В днешната програма са включени и разговори с външните министри на страните, кандидатки за членство.

Срещата идва след като 80 международни хуманитарни организации обвиниха ЕС, че не изпълнява поетите миналата година ангажименти в подкрепа на палестинските граждани, които  се определиха като потърпевши от израелска експанзия в Западния бряг.

Преди няколко дни външният министър на Великобритания Уилям Хейг и държавният секретар на САЩ посетиха региона в усилията си да подновят мирните преговори между Израел и Палестина.

Заседанието на външните министри на страните от ЕС идва и в момент, когато Европа отново е притеснена от терористични атаки след убийството в Лондон. В същото време Хизбула продължава да заплашва, че ЕС ще направи „голяма грешка", ако я включи в списъка с терористичните организации.  Предложението ще бъде обсъдено в началото на юни, а Франция и Германия вече се изказаха в подкрепа на искането.