Кристин Лагард със статут на наблюдаван свидетел (видео)

Директорът на МВФ сподели, че винаги е действала според закона по случая с Бернар Тапи.

25.05.2013 | 09:36
Кристин Лагард със статут на наблюдаван свидетел (видео)

Директорът на Международният валутен фонд Кристин Лагард остава със статут на „наблюдаван” свидетел по делото срещу магната Бернар Тапи, съобщиха световните агенции.

Според френското законодателство срещу „наблюдаваните” свидетели няма повдигнати обвинения, но връзката с престъплението не се изключва.

Решението на съда дойде след разпита на Лагард в петък по случая с разследването на изплащането на 400 милиона евро обезщетение от френската държава на бизнесмена Бернар Тапи през 2008 г.

По това време настоящият директор на Международния валутен фонд е финансов министър. Тя е разследвана за „съучастие в измама и в разхищаване на държавни средства" във връзка с решението й да повери на частен арбитраж решаването на спор между банката „Креди Лионе” и Бернар Тапи по продажбата на компанията за спортна екипировка „Адидас”.

Кристин Лагард няма да бъде официално разследвана за изплащането на 285 милиона евро за арбитраж на приближен на президента Саркози.

Лагард заяви, че не е изненадана от решението на съда и допълни, че винаги е действала в интерес на държавата и според законите.