Кристин Лагард застава пред съда (видео)

Директорът на МВФ е разследвана за съучастие в подправяне и незаконно присвояване на обществени средства.

23.05.2013 | 11:14
Кристин Лагард застава пред съда (видео)

Управляващият директор на Международния валутен фонд е разследвана за съучастие в подправяне и незаконно присвояване на обществени средства. В търсене на улики властите дори обискираха дома ѝ през март, припомня телевизия Bulgaria on Air.

Днес Кристин Лагард трябва да обоснове решението си като финансов министър на Франция да прибегне към арбитражен съд за разрешаването на спора с бизнесмена Бернар Тапи през 2007 година, до което се стигна след продажбата на известната спортна марка Adidas. За продажбата беше създаден консорциум, управляван от банката Credit Lyonnais. След сделката обаче Тапи обвини банката в машинации и поиска обезщетение. Вследствие на това Арбитражният съд осъди държавата да изплати на Тапи солидна компенсация от 285 милиона евро, което с лихвите достигна до 400 млн. евро.

Госпожа Лагард ще има възможност да даде всички подробности и обяснения, които ще докажат, че не е извършила нищо нередно”, заяви нейният адвокат Ив Репике.

В случай, че френският съд вземе решение да разследва Лагард по делото Тапи, това няма да означава тя автоматично да бъде принудена да подаде оставка като директор на Международния валутен фонд. Подобно постановление обаче може да навреди на репутацията й като ръководител на институцията, която в рамките на управлението на Лагард няколко пъти е спасявала еврозоната от изпадане в дълбока рецесия. Не на последно място това би означавало втори управляващ директор на Международния валутен фонд, замесен в правни проблеми след секс скандала с предшественика ѝ Доминик Строс-Кан.