Японските власти отново в спор за ядрената енергетика

Операторът на АЕЦ Хамаока инвестира 1,5 млрд. долара за изграждането на стена срещу вълни цунами.

22.05.2013 | 15:03
Японските власти отново в спор за ядрената енергетика

Управляващата партия в Япония (Либералните демократи) настоява за рестартиране на ядрения реактор в АЕЦ Хамаока, която беше затворена заради проверка на сигурността след аварията в АЕЦ Фукушима, предаде Ройтерс, цитирана от Bulgaria On Air.

Критиците обаче се притесняват от авария като тази от 2011 г. и определят АЕЦ Хамаока като най-опасната централа в страната. Тя е разположена върху сеизмично активна зона на двеста километра от столицата Токио. 

Правителството настоява за рестартиране на мощностите, а като причина посочва икономическата необходимост.

"Отказът от ядрената централа е всичко друго, но не и отговорна енергийна политика", заяви премиерът Шинзо Абе. "Да затворим напълно безопасна централа заради потенциално земетресение, което може да не се случи, противоречи на научните ни прогнози", обясни Хироюки Хосода, депутат от партията на Либералните демократи.

Новият оператор на централата инвестира 1,5 млрд. долара в изграждането на стена срещу вълни цунами. Съоръжението е високо 22 метра над морското равнище. Експертите смятат, че общественото напрежение намалява, въпреки че всяка седмица в столицата има протести, чиято численост обаче не надхвърля стотина души.

„Трябва да се имат предвид два важни фактора – централата е в епицентъра на сеизмична зона и се намира в средата на важна икономическа зона, много хора живеят наоколо, а е и близо до Токио", каза Наото Кан, бивш премиер на страната.

Някои специалисти смятат, че именно поради тези причини АЕЦ Хамаока не трябва да функционира. Те са изчислили, че вероятността за земетресение през следващите три десетилетия в района с магнитуд осем по скалата на Рихтер надхвърля 80%.