Щетите от бедствия в Европа са за над 150 милиона евро за десет години (видео)

Нов център за наблюдение при кризи беше открит в Брюксел.

19.05.2013 | 22:20
Щетите от бедствия в Европа са за над 150 милиона евро за десет години (видео)

За последните десет години щетите от природни бедствия в Европа са над 150 милиона евро, а около сто хиляди души са починали от тях, обяви Кристалина Георгиева, еврокомисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и действията при кризи, в ефира на Bulgaria ON AIR. В световен мащаб цифрите са значително по големи – 1.1 милиона жертви и над един трилион финансови щети.

Стряскащата статистика е причината за създаване на нов център за наблюдение при кризи в Брюксел, обясни еврокомисарят. Чрез него ще може да се реагира още по-адекватно и по-бързо на възникнали бедствия не само в Европа, но и по света, категорична е Георгиева.

По думите й в последните години ЕС търси начини за преразпределение и увеличение на средствата, особено при кризисни ситуации, въпреки големите финансови ограничения в общността. Още преди три години е била лансирана подобна идея и била като мечта за Кристалина Георгиева, обясни тя.

Придобивката е важна за всички страни и при ограничени бюджети на ЕС. Тя е гарант, че ще има повече спасени човешки животи в ситуация на бедствие, обясни еврокомисарят.

На фона на неизбежни климатични промени европейците трябва да са силни и подготвени, но в същото време да създават възможността за прогнозиране на природни катаклизми, каза Георгиева.

Именно на надеждна информация в реално време, на сателитна и интернет връзка се гради концепцията за адекватно реагиране при бедствие. Подобни платформи вече са успешно реализирани в САЩ и Русия, уточни Георгиева.

Центърът ще работи денонощно и при хипотетично тройно природно бедствие центърът ще се отзове и на трите сигнала. Ако в Япония и Италия има земетресение, а в Русия избухне горски пожар, ще се реагира светкавично и по степен на критичност. Най-голяма отговорност обаче центърът носи към европейските граждани, затова приоритет е италианското земетресение.

В деня на откриването на центъра по бедствията е имало циклон в Бангладеш и Мианмар и екипът й се е отзовал веднага.