Израелският премиер похарчи 100 000 евро за тричасова дрямка

Бенямин Нетаняху си поръчал луксозно легло в самолета за Лондон, 15 000 излязоха на протест в Тел Авив.

12.05.2013 | 15:23
Израелският премиер похарчи 100 000 евро за тричасова дрямка

Израелският премиер Бенямин Нетаняху е похарчил почти 100 000 евро държавни средства, за да може да подремне в истинско легло в самолета за Лондон. Разкритието предизвика огромен скандал в прибегналия към сериозни бюджетни съкращения Израел, над 15 000 души се събраха на протест в Тел Авив.

Според информацията Нетаняху поръчал специално двойно легло да бъде монтирано в самолета, с който заедно със съпругата си Сара пътува за погребението на Маргарет Тачър в Лондон. Тази екстра е струвала 97 800 евро, платени от бюджета на компанията El Al, която предоставила чартърния полет. Полетът от Тел Авив до британската столица продължава едва пет часа. Медиите в Израел напомнят, че съвсем наскоро израелският президент Шимон Перес летя 11 часа до Корея в обикновено седящо място. Перес е на 90 години.

От пресслужбата на правителството разпространиха изявление, че премиерът е прибегнал към "извънредната" мярка с леглото, понеже полетът е бил нощен, след натоварена дневна програма, а на другия ден Нетаняху трябвало "да представя израелската държава на поредица от официални международни събития, включително срещи с премиерите на Канада и Великобритания".

Заради кризата израелското правителство наложи сериозни съкращения на бюджетните разходи, 1.5% повишаване на данък общ доход и 1% повишаване на ДДС. В същото време периодично излизат разкрития за някои твърде спорни разходи на държавата за самия Нетаняху и за силно непопулярната му съпруга Сара. Наскоро например се разбра, че в годишната издръжка на премиера са предвидени специални 2800 щатски долара... за сладолед. След разкритието договорът с доставчика - сладкарска компания от Йерусалим - бе анулиран.