Присъдата на Берлускони е потвърдена (видео)

76-годишния бивш премиер определи решението на съда като политически мотивирано.

09.05.2013 | 09:55
Присъдата на Берлускони е потвърдена (видео)

Апелативният съд в Милано потвърди присъдата от 4 години затвор за бившия премиер и медиен магнат Силвио Берлускони по казуса „Медиасет". Той няма да може да заема обществена длъжност за 5 години и да управлява компания в продължение на три. Освен това ще трябва да плати на данъчните 10 млн. евро.

Бившият премиер е обвинен, че умишлено е завишил цената на правата за разпространение на филми, купени от негови фиктивни компании, при препродажбата им на основаната от него медийна империя "Медиасет". С тези машинации фирмата създала черни каси в чужбина и намалила печалбата си в Италия, за да плаща по-малко данъци. Това позволило на Силвио Берлускони да си спести плащането на общо 14 милиарда евро данъци.

76-годишния бивш премиер определи присъдата като политическа мотивирана. Берлускони, чиято партия стана част от новото коалиционно правителство на Италия, най-вероятно ще обжалва пред Касационния съд. „Ние знаехме, че ще стане така", каза неговият адвокат Николо Гедини пред репортери. „Не смятам, че има връзка между тази присъда и политическата стабилност", каза адвокатът, който е и депутат от партията на Берлускони „Народ на свободата".