Франция потвърди случай на вирус, подобен на ТОРС

Заразеният е бил в Обединените арабски емирства и наскоро се е върнал.

08.05.2013 | 15:06
Франция потвърди случай на вирус, подобен на ТОРС

Във Франция е регистриран първи случай на новата разновидност на коронавирус, който се разпространява от Близкия изток и е подобен на ТОРС – тежък остър респираторен синдром.

Заразеният човек е бил в Обединените арабски емирства и наскоро се е върнал в страната си, обясниха от френското здравно министерство. Властите са започнали разследване по случая, а пациентът е поставен в изолация. Засега това е единственият заразен човек, който е регистриран.

В света лабораторно потвърдените случаи на този вирус са 30, а 18 от тях са завършили с летален изход. За първи път беше открит от учените през септември миналата година. Може да причини остра пневмония и бъбречна недостатъчност, показва информация на Световната здравна организация.

Все още няма доказателства, че заразата се предава от човек на човек. Все пак има сериозни опасения за цели групи хора, инфектирани в Саудитска Арабия, Йордания и Великобритания.

Коронавирусите са от същото семейство като обикновената настинка и ТОРС, който през 2003 се разпространи от Азия към останалата част на света и уби 775 души.