Израелски военни самолети ударили Сирия

Предполагаемата причина е предотвратяване на трансфер на оръжие към Ливан.

04.05.2013 | 08:55
Израелски военни самолети ударили Сирия

(Обновена в 13.23)

Израелски военни самолети извършили въздушен удар в Сирия, съобщи BBC. Източници на Associated press потвърдиха, че военновъздушните сили на Израел са нанесли удар в петък сутринта. Мишена на нападението е била пратка модерни ракети, предназначена за ливанската групировка "Хизбула”. Атакуваната цел не е съдържала химическо оръжие.

Reuters цитира думите на говорителя на израелското посолството във Вашингтон, че „в Израел са решени да предотвратят прехвърляне на химически оръжия или друг тип размяна на въоръжение между сирийския режим и терористични групи, особено към „Хизбула” в Ливан.

Сирийският посланик в ООН заяви, че не е убеден, че е била извършена израелска атака срещу страната му.

Междувременно американският президент Барак Обама заяви на специална пресконференция в Коста Рика, че САЩ няма да изпраща военни сили към Сирия. Дни по-рано военният министър Чък Хейгъл обяви, че възможността за въоръжаване на сирийските бунтовници се обсъжда.

Коментарите идват на фона на подсилените подозрения, че сирийските управляващи използват химическо оръжие за потушаване на бунта в страната. По думите на Обама, ако бъде доказана системната употреба на химическо оръжие в Сирия, САЩ ще се обърнат към международната общност, тъй като това е проблем на целия свят.