ЦРУ е давало десетки милиони долари на Афганистан

Най-големият източник на корупция беше САЩ, смята американски представител.

30.04.2013 | 14:34
ЦРУ е давало десетки милиони долари на Афганистан

ЦРУ е давало десетки милиони долари на офиса на президента на Афганистан Хамид Карзай в куфарчета, раници и найлонови торбички за пазаруване в продължение на повече от десет години. Това разкрива New York Times, като се позовава на бивши и настоящи съветници на афганистанския лидер.

Наричахме ги “призрачните пари”, те идваха тайно и си отиваха тайно, разказва Халил Роман, начални на щаба на Карзай в периода между 2002 и 2005.

Целта на парите била да се купи влияние в полза на американските служби. Реалността обаче показва, че те са стимулирали корупцията и са подсилили военните, като разрушавали усилията на Вашингтон за изтегляне от страната, казва американски официален представител. Значителна част от парите са отивали при политици и военни, от които някои са имали връзки с търговията на наркотици, а други – с талибаните.

„Най-големият източник на корупция в Афганистан беше САЩ”, признава представителят.

Паричните доставки на Карзай не са обект на контрол или на ограниченията, налагани върху официалната американска помощ за страната или върху официалните програми за подпомагане на ЦРУ. Те не нарушават американските закони, а няма и доказателства президентът да е получавал тези суми, защото за тях е отговарял неговият Национален съвет за сигурност.

Президентът Карзай  обаче отговори на обвиненията като заяви, че помощта, изпратена в последните десет години от САЩ не е в толкова големи размери и е използвана за различни цели, включително да помага на ранените по време на конфликта, пише The Guardian.

Яма Тораби, от афганистанско антикорупционно движение казва, че наистина не се знае точната сума на парите и дали са използвани за корупция, защото ако не са били регистрирани – винаги може да се злоупотреби с тях, но трябва да има разследване, за да се знае това.

ЦРУ обаче е подкрепяло точно тези мрежи, които американските дипломати са се опитвали да премахнат, признават представителите от Афганистан и САЩ.