Оланд търси начин за подновяване на френския износ (видео)

Френският президент договори в Китай продажбата на 60 пътнически самолета Airbus.

26.04.2013 | 09:47
Оланд търси начин за подновяване на френския износ (видео)

Продължава  визитата на френския президент Франсоа Оланд в Китай. По време на разговорите с новото китайско ръководство, Оланд търси начин за подновяване на френския износ, за да бъде намален огромният дефицит във външната търговия.

Президентът води със себе си голяма бизнес делегация от Франция. Вчера двете страни обявиха сделка за покупката на 60 пътнически самолета Airbus. Общата стойност на сделката е 7.7 млрд. евро.

Днес се очакват новини, свързани с възможността френският ядрен гигант Areva да подпише договор за изграждане на хранилище за ядрени отпадъци в Китай. Renault пък иска да строи завод в Централен Китай, с капацитет 150 000 автомобила годишно.

Френският държавен глава увери китайския президент Си Цинпин, че ще предприеме мерки за улесняване на китайските инвестиции във Франция и всички препятствия и спирачки пред китайските инвестиции в страната му ще бъдат премахнати. Този уикенд в Китай пристига и голяма делегация от ЕС, начело с Катрин Аштън. Ще бъдат търсени по-големи възможности за сътрудничество в сфрерата на икономиката и международната политика.

Вижте репортаж по темата във видео файла.