Бивш министър в опит да състави правителство в Италия (видео)

Енрико Лета от левоцентристката Демократическа партия получи мандат за формиране на кабинет от Джорджо Наполитано.

24.04.2013 | 17:45
Бивш министър в опит да състави правителство в Италия (видео)

Вторият в йерархията на италианската Демократическа партия-Енрико Лета, получи мандат за формиране на правителство от президента Джорджо Наполитано. Преди това медиите спрягаха името на бившия италиански премиер Джулиано Амато като следващият, който ще опита да състави кабинет.

След срещата си с президента, Енрико Лета съобщи и приоритетите на своята партия за спешни мерки срещу рецесията в третата по големина европейска икономика. Той заложи на серия от реформи, сред които намаляване на депутатите и прокарване на нов изборен закон.

„Без политически реформи, няма път за излизане от икономическата криза,“ заяви Лета.

Неговата кандидатура излезе на преден план след оставката на доскорошния лидер на Демократическата партия Пиер Луиджи Берсани, който не успя да формира кабинет и да обедини колоалицията зад кандидатура за президент.

Надеждите са Лета да успее да проведе успешни преговори и да обедини широка коалиция между демократите, Берлускони, блокът на Марио Монти и дясната „Северна лига“, независимо от дългогодишните идеологически различия и личностни противоречия.

46-годишният Лета е бивш евродепутат с богат управленски опит. През 1998, когато е  едва на 32, той стана най-младият министър в историята на Италия. Тогава премиерът Масимо Далема го назначава да отговаря за европейската политика. След това Лета е заемал още няколко министерски кресла.

Друг възможен плюс, предвид политическата ситуация в Италия, е фактът, че Енрико Лета е племенник на Джани Лета, влиятелна личност в сянка и сочен за дясна ръка на Силвио Берлускони от години. Роднинските връзки не спират Енрико Лета да бъде един от най-силните критици на бившия премиер.